Нинова към сглобката: Взаимно си искате оставките – подкрепете вота утре и да се свършва с тази мъка

admin

„Това, което става между Кирил Петков и министъра на вътрешните работи е нечувано и невиждано в новата ни политическа история. Партията, която държи мандата на правителството иска оставката на министър от това правителство, а той казва: Не, няма да я дам. Защото другата част от сглобката стои зад него. Това е дъното във всяко отношение на политиката”.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в партийната централа на „Позитано” 20 днес. И добави: „Но случващото се днес е и още едно доказателство за думите ни от началото на този кабинет до ден днешен – тези хора се събраха единствено за разпределяне на порции, на власт и на пари”.

Корнелия Нинова припомни: „Караха се за това чий списък от фирми да вземе парите от Плана за възстановяване и устойчивост, караха се как да разпарчатосат „Лукойл” и да си го разпределят. Караха се за бюджета – на кого и на какви фирми да се дадат парите от бюджета. Днес се скараха и кой да овладява и да ползва МВР – не по същността на работа на МВР, а за партийни цели или пък за натиск върху опоненти. Виждате поредица от доказателства, които потвърждават думите ни. Всеки ден вредни и вече опасни за държавата”, коментира лидерът на социалистите.

Нинова се обърна към всички парламентарно представени партии, посочвайки, че утре има вот на недоверие, по думите й, прекрасна възможност да се сложи край на тази мъка – мъка за тях и катастрофа за държавата и за българския народ. „Гласувайте за вота на недоверие и да си ходи тази сглобка, да се нормализира обстановката в страната и да погледнем с някаква перспектива напред”, призова тя.

На второ място лидерът на социалистите бе категорична, че БСП осъжда всички вандалски постъпки като унижощаване на общинска собственост, нападение над полицаи. „Тези хора от протеста, които направиха това, трябва да понесат наказателна отговорност, защото част от тези действия са престъпления по НК”, посочи тя..

„Трето – БСП осъждаме онези действия на полицията, с които посегнаха и биха журналисти и мирни граждани, спокойно вечеряли в ресторантите със семействата си. За това също трябва да има последствия и да се носи отговорност”, подчерта лидерът на БСП.

Корнелия Нинова заяви позицията на БСП, че министърът на МВР трябва да си подаде оставката. „Твърденията – аз съм политическо лице и оперативната работа се води от друг, вече не работи. Тук, освен политическа, трябва да се носи и морална отговорност, и този човек трябва да си тръгне”, посочи тя.

Лидерът на БСП заяви, че социалистите ще подкрепят с гласовете си създаването на анкетна комисия за установяване на фактите по случая с протеста.

„Припомням и се обръщам към другите парламентарни групи – през 2020 г. когато имаше подобни случаи на побой върху протестиращи граждани, до колоните на МС – Парламентът прие да има анкетна комисия. Тогава всички гласувахме единодушно. Тази анкетна комисия работи 2 месеца, установи фактите и приключи с доклад, който беше внесен в Парламента”, припомни Нинова.

Тя се обърна специално към ГЕРБ: „Вие тогава гласувахте за такава комисия, Тома Биков беше вашият представител. Какво е различното сега? Криете ли нещо? Има ли нещо, което не искате да излезе наяве?”, попита Нинова.  И бе категорична, че БСП е последователна и принципна в тези отношения. „Не ни интересува кои е управлявал тогава и кой сега. Има си принципи в живота и в политиката. И тогава, и сега гласуваме за такава комисия, искаме истината и фактите, искаме да не се посяга върху мирни хора”, подчерта лидерът на социалистите.  

Post Comments:

Вашият коментар