Свиленски: Отхвърляте закон – приемате закон, управлявате или си давате знаци на гърба на българите, играейки си със съдбата им?

admin

Софтуерни специалисти, близки до ПП-ДБ, след изборите, да не създават сега и софтуер за ресторантите, реагира по време на дебата народният представител от БСП Христо Проданов

„Бюджетен закон минава през две основни комисии – бюджетна и  икономическа. И бива отхвърлен от управляващото мнозинство. Да напомня, че в комисиите са експертите на Народното събрание, там са хората, които най-добре познават тази тематика. И всички, с изключение на по 3-4-ма от ПП казват: Този закон не го приемайте. Становищата са отрицателни. И сега, изведнъж в пленарна зала този закон се приема. Какво се случва?“ 

С тези думи зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски се обърна към управляващото мнозинство в пленарна зала след гласуването на промените в Закона за ДДС.

„Някой да обясни какво се промени от момента, в който този закон беше гледан в комисии до момента, в който се гледа в зала днес. Да, налагат се такива промени между първо и второ четене, но когато законът е приет в комисия. Този закон не беше приет“, подчерта Свиленски. 

Социалистът се обърна към управляващото мнозинство в залата: „Г-н Йордан Цонев донякъде даде отговор – дават знак към министъра на финансите. Само че аз питам, има ли управляващо мнозинство, което стои зад този законопроект? И зад следващите законопроекти? Или нощта на знаците продължава? И докога ще давате знаци? Докога ще си играете със съдбата на българските граждани, давайки си знаци вътре в управляващата коалиция?“

„Притесняват ни текстовете в закона за създаване на специализиран софтуер, който да е свързан със системите на НАП и който в реално време да отчита продажбите на ресторантьорите. Не знам дали ще кажа някаква новина, но това и в  момента го има. И тъй като знаем, че от средите на управляващото мнозинство има добри софтуерни специалисти, като започнем през специализиран софтуер за избори, та минем през специализиран софтуер за търговски обекти – да не би чрез тези текстове да се създаде работа на определена фирма или определен софтуерен специалист, близък до ПП-ДБ. Няма друга логика за този текст”, заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България” Христо Проданов по време на дебатите в парламента.

Той посочи, че социалистите не са съгласни и с предложението за неплащане на сметки, когато няма издадена касова бележка, защото, по думите му, това би създало изключително големи проблеми и няма начин да бъде контролирано и доказано.

„Поради тези недомислици в закона, ние ще се въздържим на първо четене, а на второ четене ще подкрепим текстовете за увеличаване на прага на ДДС и за оставане на 9% ДДС за ресторантьорите”, каза Проданов.

Post Comments:

Вашият коментар