На кръгла маса, организирана от Борислав Гуцанов във Варна:

admin

Черноморието казва “не” на вятърни перки в морето

Стотици варненци се включиха в отворената среща против изграждането на вятърни електроцентрали в Черно море днес. Тя беше организирана от народния представител от БСП Борислав Гуцанов, а активно участие в нея взеха представители на рибарския и туристическия бранш, както и много варненци, дошли за да се обявят против поставянето на перки в Черно море.

“Време е да се сложи край на тези безобразия. Тези перки ще ударят, както туристическия сектор, така и рибарския. Отделно всеки инвеститор ще търси начин да сложи тези съоръжения възможно най-близо до брега, за да бъдат по-евтини”, категоричен беше депутатът от БСП. Според него това е поредният лобистки закон, вкаран в Народното събрание от “сглобката”.

Борислав Гуцанов посочи още, че туризмът ще изчезне като сектор в икономиката.

“Представете си в к.к. “Албена” да има перки срещу плажуващите? Ами те никога повече няма да повторят почивка в България! Няма и яснота, на какво отстояние ще бъдат от брега тези перки. И пак казвам – ефектът за енергетиката ще бъде минимален, дори съмнителен! Над 250 000 души се хранят от туризма, а с тези ветропаркове няма да има и 1000 човека, които да са заети на работа. Откъдето и да се погледне, това е пълен абсурд! Подобно нещо няма във Франция, няма го и в Италия, или в Гърция! Няма подобни паркове, няма и да има!

Да, в Северните морета може, но там туризъм няма!”, каза още народният представител от БСП. Той добави, че тази битка не трябва да се води само в Народното събрание, а и по места, защото това е борба за спасяването на Черноморието.

Негативно мнение по законопроекта изразиха и от рибарския и туристическия бранш.

“Изграждането на такива паркове в морето, неминуемо ще доведе до негативно влияние върху туризма. Самата гледка ще отблъсне туристите и те няма да повторят почивка по нашето Черноморие. Отделно, няма начин тези ветрогенератори да не окажат влияние и то отново в негативен план, на природата. Като цяло – Съюзът на хотелиерите в “Златни пясъци” не подкрепя поставянето на такива ветрогенератори в Черно море”, каза  Станислав Стоянов, зам.-председател на Съюза на хотелиерите в “Златни пясъци”.

Мнението му бе подкрепено и от Емил Милев, председател на сдружение “Черноморски изгрев”.

“На 6-и февруари в София ще се проведе кръгла маса, на която ще обсъждаме темата и след нея ще решим, какви мерки да предприемем”, каза от своя страна Милев.

Събралите се започнаха събирането на подписи срещу изграждане на перки и са готови за блокиране на пътища във Варна, на пристанището и фарватера на корабите.

Освен пряко засегнатите страни във Фестивален и конгресен център дойдоха и много еко активисти и граждани, които изразиха притеснението си от вероятността в Черно море да бъдат изградени подобни съоръжения. Според тях те биха имали пагубен ефект спрямо екологичната система.

Post Comments:

Вашият коментар