Ирена Анастасова, БСП: Трябва да се промени изцяло учебното съдържание

admin

Реформа в образованието няма да се постигне с козметични промени в учебните програми, смята заместник-председателят на партията

„БСП ще подкрепи ветото на президента за даване БТР-и на Украйна – така, както гласувахме „против” това решение на Народното събрание. Считаме, че президентът е прав и неговите мотиви са мотивите, които ние представихме по време на парламентарния дебат.” Това заяви заместник-председателят на БСП и народен представител Ирена Анастасова в ефира на NOVA News.

Тя обърна внимание, че от началото на 49-ото Народно събрание се гласува военна помощ за Украйна, като това обикновено се случва в спешен порядък и без информация какво точно се изпраща. „Като народни представители, ние се срещаме с хора от цялата страна и у тях остава впечатлението, че парламентът само с това се занимава”, посочи Анастасова.

„Не съм сигурна, че тези промени са направени по начина, по който учителите искат да се случат”, каза депутатът от БСП за анонсираните от МОН промени в образованието.

По нейните думи има драстичен спад в качеството на българското образование и това не може да се реши с промяна на форматите и козметични промени в учебните програми.

„Не виждам резултати и от за предучилищното образование. Той беше приет през 2016 г. и прокламиран като реформа в образованието, реформа в образованието няма. Докато не променим изцяло учебната програма и учебното съдържание, подготовката на учителите и материалната база във всички училища, няма да има такава реформа”, коментира Анастасова и добави: „Не само това, но в закона е записано, че на всеки 2 години в Народното събрание трябва да се внесе доклад постигнати ли са целите на закона. След хиляди мои запитвания, един-единствен такъв доклад е внесен за 7 години.”

„БСП ще поднови всички свои предложения в бюджета, които касаят социалните разходи като премахване на данъчното облагане за млади хора до 26 години, безплатни лекарства за деца до 14 години, както и новото ни предложение, свързано с облагане на свръхпечалбите на банките са данък, каквото на практика се прилага в редица европейски държави”, каза още Ирена Анастасова.

Post Comments:

Вашият коментар