Борислав Гуцанов, БСП: Голямата идея е да обединим ляво, център, патриотично

admin

Президентът отдавна трябваше да си изпълни задължението и да свика КСНС

„Вижте какво се случва през последните месеци откакто управлява това правителство. Даже вече не знам как да го нарека – на сглобката ли, на националното предателство ли, на слугинажа ли. Ако това е управлението на държавата – ние сме държава на абсурда. Естествено е, че трябва да се намери нов път на развитие и БСП го търсим в едно такова обединение. БСП сме партията единствена алтернатива на това, което се случва в страната. Ние винаги сме били патриотична партия още от самото ни създаване от преди 132 години. Няма нищо лошо в това да имаш патриотизъм. Защото има разлика между краен национализъм и патриотизъм. Нека да бъдат хора, партии, движения, които искат страната ни да се развива нормално. Голямата идея е именно тази ляво-център и патриотичното. Да се намери това обединение. Не считам, че има опасност да ни изключат от ПЕС. Ако говорим за джендърство и Истанбулска конвенция – БСП винаги сме били против. Тогава наистина е трудно да се намерят допирни точки. Ние си имаме наши ценности и ги спазваме. И сме длъжни да го правим, защото и Конституцията е пределно ясна по този въпрос“, това заяви народният представител от БСП Борислав Гуцанов в ефира на БНТ.

Гуцанов уточни, че социалистите са работили по този модел на обединение на последните местни избори. „БСП сме единствената партия, която вдигнахме толкова резултата на местния вот. От 57 кмета, които бяха 2019-та година – в момента имаме 72 избрани кмета. Единствено ДПС вдигат от 40 на 45, а ГЕРБ падат от 143-ма на 113. Това обединение, което ние го започнахме на местна почва дава своя резултат. И след като дава резултат трябва да го прехвърлим на национална почва. Да видим какви са кметовете на ПП-ДБ – имат 6 кмета в страната. Като виждаме какво става в момента в столицата – малко започва на Бейрут да прилича. Едно така по-сериозно време, което сполетя страната ни – още не може да се оправят 10-ти ден, а не могат да си изберат председател на общинския съвет вече започва втори месец след изборите. Те 4 години коментираха колко зле е София, но като гледам в момента не се справят много добре. Ако и председател на общинския съвет е от тяхна страна – не считам, че това е доброто решение за София“, добави той.

„Там инженерните проекти вървят един след друг. Не знам дали има пряка връзка, но бих препоръчал на хората, които говорят за 3 март да видят, че това е изчерпана тема и то благодарение на БСП. Защото ние поставихме този въпрос много остро в Народното събрание и то няма да бъде гласувано, когато се коментира Конституцията. Но, ако това действително е проект на президентството – да се свика КСНС, защото това е изключително важно президентската институция да го направи, а не да бяга дали някоя партия му харесва или не му харесва. КСНС трябваше да бъде свикано много отдавна. И по въпросите за Украйна, Близкия изток, както и по темите за далечния изток и темите за енергетиката. Всяка институция трябва да си гледа своите задължения, а не да прави проекти. Хора, които са гласували за левицата и са били техни симпатизанти – имат пълните основания в момента да се върнат в така наречената партия майка“, коментира депутатът от БСП за създаването на евентуален политически проект около президента Радев.

Гуцанов бе категоричен, че Нинова е била права, когато е излезнала на трибуната, защото по думите му е било пълно безобразие случващото се от първия ред между различни народни представители и председатели на парламентарни групи. „Делят над 8 милиарда, които са дадени за здравето на хората. Но те не говорят как ще се направят по-евтини лекарства, дали болниците ще бъдат търговски дружества и защо от близо 9 милиона сега сме 6 милиона и половина, а парите за здраве се качват. Какво е това безобразие да се коментира „вашия управител краде повече или по-малко от нашия“. Естествено, че това трябваше да бъде реакцията на г-жа Нинова. Нормално ли е да избираш преди 3 месеца управител, сега избираш подуправител и в петък им казваш и двамата да се оттеглят“, обясни социалистът.

По думите му това управление е срамно за България и колкото по-бързо си отиде – толкова по добре. „Сигурни сме, че хората ще разберат, че това не може да продължава по този път. Всяка партия се стреми към властта, защото по този начин тя защитава своите идеи и виждания. Ние губим суверенитет с това, което правят в момента от сглобката“, обобщи той.

„БСП е партия, която защитава интересите на българския народ, а не тези на Москва или Вашингтон. А това, че някои използват думичката евроатлантизъм докато правят далавера след далавера. Оръжието можеше да бъде американско и да не е на тези цени, можеше да бъде купено от Германия и да не е на тези цени. Може ли НС 2018-та гласува 3 проекта- единият е за военновъздушните сили. И ние купуваме F16 за 2.2 млрд. платени веднага. Да сме видели самолети? И веднага се купува втора ескадрила, въпреки че първата още не дошла. Коя друга държава е направила такова нещо и това на цени в пъти по-скъпи. И сега това правителство на подпис без дори да се съберат – взима решение да се купят страйкъри при положение, че има доклад от преди години на сухопътните ни войски, който казва, че тези машини не са пригодни за нас. И от 1.22 млрд. се вдига цената на 1.370 млрд., а вече не лева, а долари. За машини, които са на 40 години. Ако съберем всичките тези суми прави 8.5 млрд. български левове дадени и няма нищо пристигнало в България. Към тези пари биха трябвали още 1.5 млрд. и щеше да е построена Белене като атомна централа. Тази централа щеше да се изплати за по-малко от 4 години“, коментира Гуцанов за безобразията на сглобката свързани с превъоръжаването на армията ни.

Социалистът определи като грешка на правителството да не бъдат допуснати Лавров с Мария Захарова да прелетят на България. „И Турция ги допуска, и Гърция. Ние на какви се направихме, какъв знак даваме? В момента пак купуваме руски газ, но през Боташ Турция, но на по-висока цена. Купуваме и от Гърция – отново руски газ. ГЕРБ обвиняваха ПП, че прибират от комисионни, но сега са се прегърнали в сглобката“, каза още той.

„Тези неща, които са свързани с повишаване на доходите ще бъдат подкрепени от нас, но бюджета като цяло няма как да бъде подкрепен. Бюджетът е най-важния закон, защото той определя развитието на страната. Трябва да има перспектива за развитието на страната. Ние искаме да развиваме енергетиката, но в този бюджет не се прави нищо за нея. Има ли писмо от министъра на земеделието към финансовия министър – да има. Става въпрос за тези 340 милиона и се говори за продажбата на 740 хиляди декара от резерва на България. Това не е ли национално предателство“, каза в заключение Борислав Гуцанов.

Post Comments:

Вашият коментар