Анастасова към управляващите: Намалявате парите за образование до 1,5% от БВП – спрете да говорите, че то ви е приоритет

admin

„С предвидените в бюджета средства, въпреки многото говорене по тази тема, не се достигат 125% на учителските заплати от средната заплата за страната, въпреки че това е записано в Закона за предучилищно и училищно образование.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Ирена Анастасова от парламентарната трибуна за бюджета в сектор „Образование“.

Тя обърна внимание и че няма предвидени средства за увеличаване на минималната работна заплата на педагогическия персонал. „Забравихте ли, че че в детските градини, например, имаме помощник-възпитатели, които са педагогически персонал и са на минималната работна заплата? За тяхното увеличение няма средства, а това не са малко хора. За това трябва по-малко от 18 млн. лв.“, подчерта Анастасова.

„Ако картината в средното образование не е много добра, то във висшето образование тя е трагична. С този бюджет рухна мита, с който дойдохте на власт, особено „Продължаваме промяната“. За първи път от години липсват средства по комплексната оценка за качеството на обучението и реализацията на пазара на труда. В образованието системата за висше образование е единствената, в която финансирането беше обвързано с оценка за качеството. Това вече не е така. Явно пестите средства от висше образование и не подкрепихте предложенията ни за 50 млн. лв. за издръжка на обучението на държавните висши училища чрез повишаване на тежестта на разпределението въз основа за комплексна оценка за качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда. Не подкрепихте и предложението ни за допълнително финансиране за увеличаване на възнагражденията на неакадемичния състав с висше образование в държавните висши училища с 37,4 млн. лв.“, каза още депутатът.

Ирена Анастасова посочи, че според изчисления на МОН, за заплатите на преподавателите на висшите училища са необходими 43 млн. лв.,  синдикатът „Висше образование и наука“ изчислява 46 млн. лв.,  а в бюджета за заложени 39 млн. лв.

„Това ли е начинът да задържите най-добрите студенти като асистенти? Има висши училища, където заплатите на асистентите са половината от заплатата на един учител. Явно липсата на преподаватели във висшите училища, което става драстично в последните години, не ви притеснява“, обърна се тя към управляващите и подчерта, че ситуацията е  още по-тежка в БАН и Селскостопанската академия.

„Оставяте недофинансирани и образованието, и науката. Вместо да увеличавате средствата в този сектор, за да гоним 5% от БВП, вие ги намалявате до 1,5%. Спрете да говорите, че образованието ви е приоритет – не е“, заключи Анастасова.

Post Comments:

Вашият коментар