Свиленски: ГЕРБ и ДПС смениха коалиционните партньори – „Възраждане” и ИТН да си кажат

admin

БСП ще отстояваме бюджет в полза на хората – освобождаване от данък на младите, необлагаем минимум от 560 лв., облагане на свръхпечалбите на банките, посочи социалистът

„Срам ме е от това, което се случва в българския парламент. Няма да си позволя да разказвам в ефир за думите между Делян Пеевски и Кирил Петков.  Недопустимо е управляващи партии, коалиционни партньори, хора, претендиращи да бъдат премиери и такива, които са били премиери – да стигат до такава размяна на реплики”.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски в предаването „Тази сутрин“ на bTV.

“Управляващо мнозинство, което управлява държавата по определена програма, би трябвало да има определени общи цели, общи мотиви, общи действия. Но изведнъж виждаме – едната партия не знае какъв е дневният ред на Народното събрание, едните лидери не знаят каква ще е първа точка за деня, защото председателят вкарва извънредна точка”, коментира Свиленски.

Зам.-председателят на парламентарната група на социалистите  подчерта, че това, което се случва, всъщност е това, което БСП говори от 5-6 месеца: „Че единствената цел на това управление е разпределение на постове и разпределение на фирми, които да обслужват бюджета и Плана за възстановяване и устойчивост. И когато не са се разбрали за постовете или фирмите – се случва това, което виждаме в пленарна зала.“

„Те си говореха кой как ще прецака другия: „ти няма да ми приемеш това, ама аз ще ти съборя правителството”, „ти няма да ми дадеш това, ама аз ще ти бутна еди-какво си”, каза Свиленски в отговор на въпросите на водещите случилото се в НС вчера.

Той припомни, че през седмицата в комисия не е бил приет бюджета на Здравната каса. „Това се случва за пръв път – управляващите да не си подкрепят бюджета. Опозицията е ясно защо не го подкрепя, ние сме си казали нашите аргументи – много пари, а няма политики и перспектива за развитието на здравеопазването. Но те? Защо не си подкрепят бюджета? Защото не могат да се разберат за подуправителя на НЗОК. Вчера чухме, че и управителят не знаел къде се намира, че управителят не бил за това място. И го чуваме от председателя на здравна комисия, от мнозинството – групата на ГЕРБ са подкрепили този управител само преди два месеца”, коментира в студиото на bTV Георги Свиленски.

По думите му това става на фона на състоянието на българското здравеопазване, на българските болници. „Бият се за 8 милиарда лева, нека да го кажем – това е бюджета на НЗОК, за това беше вчерашният скандал. Миналата седмица беше заради „Лукойл” – не дали да се прекрати или да не се прекрати дерогацията, а кой да доставя след това горивото на „Лукойл””, каза социалистът.

Той прогнозира, че тези проблеми ще продължат и при гледането на бюджета: „Защото в комисии, освен парите за здраве, бюджетът за култура, данъчните закони, не бяха приети в нито една комисия. Т.е. има едно извиване на ръце – ние няма да ви приемем бюджета, докато вие не приемете нашия кандидат за подуправител на Здравната каса, примерно”.

„Изборът на подуправител стана много лесен – след като видяха, че не могат да си намерят мнозинство в официалната коалиция ГЕРБ-СДС, ПП и ДПС, защото „Продължаваме промяната” се оказа, че са против този кандидат, ГЕРБ и ДПС се обърнаха към новите им коалиционни партньори „Възраждане” и ИТН”, подчерта Свиленски и посочи: „С гласовете на „Възраждане” и ИТН вкараха в дневния ред извънредната точка, за която управляващите не знаеха. Т.е. „Възраждане” и ИТН знаят, че ще има такава точка и гласуват „за”. А „Продължаваме промяната”, които са управляващи, не знаят, че ще има такава точка в програмата и естествено гласуват „против”.“

И обърна внимание на гласуването на „Възраждане“ и ИТН: „Не гласуват и казват – ние ги оставяме да се оправят. Само че гласовете, с които беше избран подуправителя бяха 103 „за” и 83 „против”, т.е. с 20 гласа повече човекът е избран абсолютно законно – с неучастието на 37 народни представители от „Възраждане” и 11 от ИТН. Ако тези народни представители бяха гласували „въздържал се”, бяха гласували „против”, резултатът щеше да бъде пак 103 „за” управителя, но другите щяха да са 123 „против”. И днес нямаше да имаме избран подуправител на НЗОК”, посочи народният представител от БСП.

По думите му такива конфигурации са виждани и друг път, но сега примерът е красноречив. „Предполагам, че и на бюджета ще се случи нещо такова. Затова е крайно време колегите от „Възраждане” и ИТН да излязат и да кажат официално, както ДПС казаха – ние подкрепяме това управление. Нека и те излязат и да кажат, защото иначе лъжат своите избиратели. Между другото, получиха на местните избори резултата за това”, добави Свиленски.

„Ние гласувахме „против”. БСП имаме принципна позиция. Защото, законът как да се избира подуправителя на НЗОК, беше променен с тази цел. Няма никаква логика и подуправителят да се избира от НС. И затова, БСП гласувахме „против” още тогава – принципно. Но понеже трябва да си разпределят постовете, понеже всичко трябва да минава през тези тримата, които се скараха – се стигна до това вчера”, каза още социалистът.

В разговора за случилото се в НС вчера Свиленски припомни думите на управляващите, че начело на НЗОК трябва да е професионалист. „БСП само преди 3 месеца им предложихме такъв човек – проф. Жени Стайкова, без нито един такъв сигнал от ДАНС, експерт, съсловните организации я подкрепиха. Влиза в зала предложението – отхвърлиха го”.

Зам.-председателят на групата на „БСП за България” изрази надежда България да има бюджет: „Такъв, какъвто ще предложим и ние между първо и второ гласуване, в полза на българските граждани, а не в полза на корумпирани или некорумпирани политици, управители, директори”.

Свиленски бе категоричен, че на първо четене днес и следващата седмица БСП няма да подкрепи бюджетите на Здравната каса, на Държавното обществено осигуряване и големия бюджет.

„Ще направим, както винаги, нашите алтернативни предложения за освобождаване от данък на млади хора до 26 години, за да работят и се развиват в България, както и това да има необлагаем минимум в рамките на 560 лева. Ще предложим облагане на свръхпечалбите на банките. По отчетите и оценките на експерти и икономисти, банките са направили над два милиарда и половина лева печалба миналата година, а ги облагат колкото другите. Ще предложим и налагане таван на банковите такси”, каза в заключение Георги Свиленски.

Post Comments:

Вашият коментар