Пенсионерски съюзи призовават да се гласува за БСП на парламентарните и европейските избори

admin

На пресконференция в БТА двата най-големи пенсионерски съюза – „Съюз на пенсионерите 2004“ и „Нов съюз на пенсионерите“, призоваха българските пенсионери да гласуват за партии, които се обявяват против либерализацията на енергийния пазар и отпадането на нощната тарифа за електропотребление.

Председателите на двата съюза – Стефан Груев и Петър Петров, главният редактор на вестник „Пенсионери“ Петър Дафинкичев и говорителят на пенсионерските съюзи Велизар Енчев подкрепиха предложението на БСП либерализацията на пазара на тока за бита да се отложи с една година и битовите потребители да излязат на свободния пазар не на 1 юли 2024 г., а на 1 юли 2025 г.

Двата съюза се противопоставят на политиката за ускорено влизане в еврозоната, защото на този етап най-бедната държава в ЕС няма нито икономическия, нито социалния ресурс, за да си позволи отказ от лева и приемане на еврото през 2025 г. България може да влезе в еврозоната, когато заплатите и пенсиите се изравнят с доходите в Чехия, Словакия и Унгария.

Двата съюза подкрепят предложението на БСП за великденски добавки за пенсионерите с една важна корекция – да се дадат по 100 лева на хората с най-ниски пенсии и 50 лева за пенсионерите с пенсия до 2000 лева, като последното е съобразено със средната работна заплата в страната.

Двата съюза призоват българските пенсионери да не гласуват за партиите от антисоциалната сглобка и да дадат гласа си за БСП – единствената партия в Народното събрание, която се бори за актуализация на пенсиите, за приемане на Закон за възрастните хора и е срещу либерализацията на енергийния пазар.

Post Comments:

Вашият коментар