Гуцанов към Калин Стоянов: Има ли „чадър” над ректора на Академията на МВР – поне 2-ма министри знаете за проблемите там

admin

„Едва ли е необходимо точно вас, възпитаникът на Академията, да убеждавам колко значима за МВР и националната сигурност на България е професионалната подготовка на служителите. Но, не мога да не посоча няколко факти и обстоятелства. Факти, които са притеснителни от гледна точка на това, че трябва да се подготвят сериозни кадри за Министерството на вътрешните работи. А това няма как да не породи въпроси как се взимат решенията за учебния процес в Академията”.

С тези думи народният представител от „БСП за България” Борислав Гуцанов се обърна към министъра на МВР в оставка Калин Стоянов по време на парламентарния контрол.

По думите на социалиста МВР-министърът е бил информиран още при встъпването си в длъжност със сигнали за изключително вреден и водещ до разруха на Академията на МВР авторитарен стил на управление на ректора ст. комисар доц. д-р Иван Видолов и извършвана от него чистка на неудобни преподаватели и ръководители на структурни звена. „В списъка от хора, които са напуснали Академията на МВР по някакви причини има трима бивши ректори, двама бивши заместник-ректори, четирима бивши декани”, посочи Борислав Гуцанов. И попита:

„Формално извършените от Вас проверки пораждат въпроса има ли политически „чадър” над този служител, който би трябвало да надгражда, а не да разгражда Академията?”. Народният представител от БСП добави, че поисканата от бившия министър на МВР Демерджиев и зам.-министър Емил Ганчев оставка на ректора на Академията е била спряна. Спрени са били действията и на Калин Стоянов по това.

Борислав Гуцанов отново акцентира на проблема, като се обърна към вътрешния министър в оставка Калин Стоянов: „Какви ще бъдат Вашите действия за осигуряване на нужната подготовка на нужното ниво за кадрите, които се готвят за МВР?”

Post Comments:

Вашият коментар