БСП: Помним Ястребино – за да не допуснем днес фашизъм, омраза и разделение

admin

Тагарев скандално отказа военна почит, а шефката на РУО пита за присъствието на ученици там

Историята трябва да се помни, не да се пренаписва, а още по-малко да се реже с флекс, заявиха народните представители от „БСП за България” на отбелязването на 80-годишнината от разстрела на 6-те ястребинчета

На 20 декември, преди 80 години, през далечната вече 1943 година, в село Ястребино, Търговищко се разиграва една трагедия,  изпълнена с безсмислен садизъм и жестокост, която не може да не разтрепери човешкото сърце. Разстреляни на място са 18 души, сред които шест невръстни и невинни деца.

Разстрелът командвал фелдфебел-школникът Никола Маринов, а подпоручик Йорданов след това доубивал с пистолета си тези които били все още живи . Първоначално незасегнат между труповете остава малкият Стойне Калайджийски.  Зашеметен и уплашен, той простенъл: „Чичко, не ме убивай, аз ще слушам!“ Но крехкото му гласче било заглушено от смъртоносния изстрел на изверга.

БСП отдаде почит пред паметта на 6-те ястребинчета – народни представители от Парламентарната група на „БСП за България”, социалисти, антифашисти, стотици български граждани, сведоха и днес, 80 години след разстрела, глави пред паметта на най-потресаващата жертва на фашизма у нас, най-необяснимото зверство в близката ни история.

„В последните години, обаче и особено в последните дни, сме свидетели на не по-малко гнусно престъпление – опити да се игнорира тази трагедия в историята ни. Честно казано, това не е новина! Сред десетилетните напъни да се отрече фашизма в България и съответно – антифашистката съпротива има много примери на откровена неграмотност, на осъзнато фалшифициране на историята, на безкруполни идеологически мародери. И това е разбираемо – когато си немощен и невнятен да предложиш нещо ново, трябва всячески да громиш миналото, без значение какво от него! Но да кажеш, както се произнесе преди две години една световно неизвестна изследователка „Отдавна бях чувала, че децата в Ястребино са убити от партизаните, наричани шумкари.”, е не просто лъжа. Това е цинизъм и е нечовешко”, заяви Ирена Анастасова, народен представител от „БСП за България”.

Тя се обърна към управляващите днес: „Към този хор на късогледите, безпаметните и човеконенавистнически същества в последните дни се включиха и висши представители на сегашната власт – министър Тагарев, който отказа военният духов оркестър на военното училище в Шумен да участва в честването, защото събитието било спорно, което нито един министър преди него не направи; началникът на РУО в Търговище и областният управител изведнъж се загрижиха защо деца от гимназиите ще участват /и тук да кажа, че всички деца, които искаха да участват бяха с декларации за съгласие от родителите – това да ви говори нещо?/; загрижи се и изключително „известна“ в областта народна представителка от ПП-ДБ. Всички те явно са привърженици на тезата, също разпространявана от световно неизвестни изследователи, че да, децата са избити, но то е защото родителите им били партизани и затова всъщност са виновни именно родителите!”, емоционално отбеляза Ирена Анастасова.

Народният представител от „БСП за България” беше категорична:

„Ние от БСП изобщо няма да спорим с тях, защото със злобни и заслепени хора, с откровени национални предатели не се спори! Но имаме въпрос към тях – след като оправдавате убийството на деца с идеите и разбиранията на техните родители,  днес ще продължите ли да раздавате правосъдие с подобни действия срещу децата  на днешните ви идеологически противници, защото с възрастните сте започнали? След като режете глави от паметниците, ще продължите ли с рязане и на живи човешки глави? Ето затова казваме – не на вас, а на всички българи, че това е фашизъм!

И казваме – това събитие не е спорно! И това честване не е спорно! Могат да са спорни идеологии, но смъртта на 6 невинни деца не е спорна. Тях ги няма! Отишли са си като измъчени звездички, неразбирайки защо! Нито една идеология в този свят и  нито една държавна политика, не може да оправдава убийството на деца! И тези, които го правят, няма да имат покой нито на този, нито на онзи свят! Защото човеколюбието е по-висша ценност от всяка идеология или власт!

Историята трябва да се помни, а не да се пренаписва, а още по-малко да се реже с флекс! 

Колкото и да се стремим да станем други, правим ли това – не просто губим фактите, но и човешката си съвест!

Паметниците не са само за загиналите, те са и за нас, живите. И варварското им рушене е рушене на хилядолетната ни история като нация.

Управляващите днес обявиха война на паметниците ни, неосъзнавайки че демонтажът им е демонтаж на националната ни памет.

Ние от БСП винаги ще почитаме паметта на шестте ястребинчета, защото е необходимо всеки път да  въcтaвaме cpeщy нecпpaвeдливocттa, cpeщy paздeлeниeтo и oмpaзaтa, ĸoитo тpaйнo и целенасочено ce нacтaняват в oбщecтвoтo ни”.

Пред паметника на 6-те ястребинчета социалистите заявиха:

„Нaш дълг е дa paзĸaзвaмe зa тази трагедия нa дeцaтa cи, зa дa ги пpeдпaзим oт oпacнocтитe в това наше съвремие, в ĸoетo чoвeшĸитe цeннocти се оказва, че нямaт знaчeниe. Наш дълг е да пазим спомена за случилото се и да не забравяме както славните, така и тежките уроци на историята, за да успеем да предпазим бъдещите поколения от грешките и опасностите на съвременния свят.

Историята помни Ястребино!

За да не се съмняваме – имало ли е фашизъм в България!

А ние винаги ще припомняме имената на звездичките от Ястребино!

Иван (9 г.),

Надежда (12 г.);

Димитринка (11 г.),

близначките Ценка и Цветанка (13 г.) и

най-мъничкият Стойне – едва навършил своите 7.

Те са ШЕСТТЕ ЯСТРЕБИНЧЕТА!

Бог да даде покой на душите им!

А на нас като общество и като нация –  необходимата мъдрост, 80 години по-късно, да научим уроците си от миналото!”

Венци пред Паметника на 6-те ястребинчета бяха поднесени от:

НС на Българската социалистическа партия, Парламентарната група на „БСП за България”, Български антифашистки съюз, Община Шумен, Община Русе, общинските организации на БСП в Попово, Антоново, Търговище, Омуртаг, Опака, Шумен, Павликени.

Стотици граждани от Търговище, Антоново, Попово, Опака, Омуртаг, Разград, Павликени, Велико Търново, Панагюрище поднесоха цветя и сведоха глави.

Post Comments:

Вашият коментар