Борислав Гуцанов: Със закон легитимирате грабеж от 35 млрд. евро, заробвайки България

admin

От кумова срама да бяхте направили конкурс, за да изберете фирмата, която ще даде най-добрите условия. Не. Вие избрахте компанията, която ще ви даде индулгенция, за да останете на власт

БСП гласува против поредното предателство спрямо българския национален интерес

„Ясно е, че промените в Закона за безопасно използване на ядрената енергия са подготвителна фаза за нещо, което ще се случи най-вероятно утре или другата седмица. И това ще бъде най-голямото предателство, което някога се е извършвало в България. Това няма да е просто кражба, а национален грабеж. Прелюдия към това, което гласите от сглобката”.

Това заяви народният представител от „БСП за България” Борислав Гуцанов по време на дебата днес за промените в Закона за безопасното използване на ядрената енергия.

„Отказахте се от Белене и подарихте оборудването на ядрената централа. В продължение на години тези, които бяхте в управлението тогава и които днес се завърнахте, твърдяхте, че 5 млрд евро е изключително скъпа инвестиция и не може да бъде изплатена. А днес тръгвате да строите нещо, което струва 35 милиарда. И то по една технология, където има един-единствен работещ реактор Това не е ли грабеж? И министър Радев твърди най-безсрамно, че всичко това щяло да струва 14 милиарда. Спрете се и не правете закон след закон, с който искате да узаконите всъщност един грабеж”, призова от парламентарната трибуна социалистът.

„С този законопроект искате да направите така, че за 60 години ядрените блокове да не се проверяват по никакъв начин. Нашите, на 5 и 6 блок са на 30 години и са изтекли – нали сте наясно с това?, реагира Борислав Гуцанов.

Той се обърна към управляващото мнозинство: „Откога вие в Народното събрание сте специалисти по ядрена физика, та да вземете решение коя фирма да бъде изпълнител, коя да бъде технологията? Дори от кумова срама не направихте един конкурс или процедура по ЗОП, така че да се явят най-подготвените компании и тези, които ще дадат най-добри условия за България”, посочи народният представител от „БСП за България”.

Борислав Гуцанов бе категоричен в позицията на БСП: „С всеки един ден управление, с всяко ваше действие вие заробвате страната ни и предавате националния интерес и българските граждани”.

И призова: „Оттеглете го – така няма да се чудите тази или онази фирма да изберете или пък американската компания, която ще ви даде индулгенцията, за да останете на власт. БСП категорично няма да подкрепи такъв законопроект, който е поредното предателство към българския национален интерес”.

Post Comments:

Вашият коментар