Стойнев: Планът на управляващите се видя – милиардите от ПВУ, но това не е планът на хората, които изнемогват

admin

Правят калпави закони, занимават се с разпределяне на пари и порции, но мълчат, че водата поскъпва и освен за енергийно бедни, вече ще говорим и за водно бедни, посочи социалистът

„Такава политическа безпомощност в България не е имало. Имало е големи политически противопоставяния, сблъсъци, но такова безхаберие, такова нежелание да се работи не е имало. Вместо за проблемите на хората, за злободневните проблеми на българското общество – виждаме как управляващите спорят за постове и пари, които по никакъв начин не са в дневния ред на хората”. Това заяви народният представител от „БСП за България” и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев в предаването „Лице в лице”.

„От вчера е ясно, че българските деца са едни от най-неграмотните – такава е международната оценка. Какво се предприема? Промяна на съдържанието на учебниците? По един учебник на предмет ли ще има? Промяна на начина на финансиране ли? Никой няма никаква идея. Знаем, че ни липсват между 14 000 и 17 000 медицински сестри и че здравеопазването ни е в колапс. И че всяка една нова болница е създадена с цел печалба, а не да лекува българските граждани и им осигурява достъп до здравеопазване. Вместо да мислят за това, управляващите се изпокараха кой да разпределя парите. За малко да падне правителството, стигна се до една комична ситуация и управителят и току-що избраният подуправител да бъдат жертвани, защото управляващите не можаха да се разберат”, даде примери в секторните политики народният представител от „БСП за България”.

Социалистът беше категоричен, че правителството няма визия и никакви приоритети в управлението си. „Единственият приоритет беше да се вземат едни 3 милиарда от ЕС. 10 закона се приемат, за да се вземат 3 милиарда от ПВУ – това ли е планът на българското общество?”, реагира Драгомир Стойнев.

Той беше категоричен, че се създават единствено калпави закони, които няма как да работят и БСП е предупредила за това. Стойнев даде пример от деня: „Променихме закон, който беше гласуван на 28 септември – тогава се отмениха едни параграфи, днес върнахме абсолютно същите параграфи”.

„Законът за енергетика, който управляващите си гласуваха – няма да проработи, той е в ущърб на българските граждани, ще доведе до високи цени на еленергията за домакинствата, когато те излязат на свободния пазар. Гласува се една такса върху природния газ, такса ли, данък ли, някакво вземане уж от Русия. Обяснихме, че това няма как да се случи. Резултатът – „Булгатрансгаз” задлъжня с 260 млн лв., които вече са вписани в баланса на дружеството и няма как да бъдат отписани. Пълен хаос. Отново ще го кажа – правят се закони, за да се усвоят едни пари”, коментира в студиото на BTV бившият енергиен министър. И добави: „А в същото време знаем, че водата ще се вдигне с 20-30 %. Освен за енергийно бедни, може би вече трябва да говорим и за воднобедни. Как ще бъдат подпомагани гражданите, като ще се създаде една електронна система, за която обаче все още не се знае коя институция ще я администрира? Там ще има приблизително два милиарда и половина от Екологичния фонд, които трябва да дойдат от Брюксел”, посочи Стойнев.

„В момента трябва да избираме – продължаваме същата агония или по-добре нови избори. Не е нормално толкова време, г-н Панев, да управлявате и да нямате визия, да нямате план, да не знаете точно какви са приоритетите, да не познавате проблемите на хората”, обърна се към събеседника си в студиото народният представител от БСП.

„Преди да вляза в студиото, погледнах оперативните данни на ЕСО – фотоволтаиците са на нула, вятърът е на 3 % от 100 % производство, от които имаме нужда. В момента благодарение на въглищните централи, благодарение на АЕЦ-а, ние, де факто, тук, в студиото, имаме осветление. И ако някой смята, че внасяйки отвън енергия това ще бъде конкурентноспособно – жестоко се лъже”, заяви Драгомир Стойнев.

Той предупреди: „Когато стана газовата криза всички държави бяха задължени с европейска директива да нагнетят своите газохранилища на 90 %. „Булгаргаз” нагнети газ, макар и скъпа газ. В момента, ако „Булгаргаз” този месец не бъде компенсиран за тази скъпа газ, през месец януари ръстът на цената на природния газ ще бъде двуцифрен. От това ще пострада българската икономика и българските домакинства”.

По думите на социалиста пари в бюджета има – близо 400 милиона. Но той изрази недоумение защо Министерството на енергетиката отказва да компенсира тези търговци, които са нагнетили газ в Чирен. „В цяла Европа го направиха. Слагаме ненужни такси – излизаме на дефицит. Караме ги да пълнят газ – след това не ги компенсираме. Вече имам чувството, че това се прави нарочно и се саботира”, реагира Стойнев.

„Ако дерогацията падне – ще се увеличат цените на бензина. Това е неминуем шок върху пазара на горива, който за кратко време няма как да бъде преодолян. Ние като държава-членка на ЕС ние не можем да бъдем с много по-ниски цени спрямо другите. А като има и недостиг – ще се увеличат още повече”, посочи народният представител от БСП.

В разговора за бюджета Драгомир Стойнев посочи: „В приходната част се залага един икономически растеж, който е труднопостижим. 3.2 % е висок икономически растеж – не виждам, как ще бъде получен този растеж, при положение, че всички наши партньори в ЕС започват да се задъхват. Кризата неминуемо идва”.

Подчертавайки позицията на БСП, Драгомир Стойнев каза: „Не виждаме в този бюджет и борба с инфлацията. Не виждаме как и вторият стълб, който евентуално вече трябва да започне да изплаща пенсии – какъв ще бъде неговия принос в пенсионно-осигурителната система. Не виждаме и изсветляване на икономиката с цел по-голяма дигитализация. За първи път има толкова непрозрачни капиталови разходи – никой не знае как ще бъдат харчени”.

Post Comments:

Вашият коментар