Свиленски: Обединението около БСП е срещу модела „ГЕРБ”, задкулисието и корупцията

admin

Пред СОС има три варианта – да изберат най-възрастния до формиране на мнозинство около политики, да започнат задкулисни пазарлъци или след 3 месеца да ходят на избори, посочи социалистът

„Това, което обявихме във вторник, е обединение на БСП с партии, с които си партнирахме на местните избори и постигнахме добри резултати, разширяване на партньорството и формиране около БСП на ляво-центристки-патриотичен фронт , с участието на няколко социалдемократически партии, зелени, земеделски партии, ПП „Български възход”,  ПП МИР,  Движение за социален хуманизъм”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски пред БНТ.

„Всяка една от тези партии има политическа физиономия. И нито една от тях, както и БСП,  няма да загърби собствената физиономия. Но това, което ни свързва е обединението срещу модела ГЕРБ, срещу модела на закулисието, на корупцията. Обедини ни бъдещето на България. Показахме на практика на много места в страната, че заедно постигаме успех. И това ни дава основанието да вървим в посока на това, че българките граждани търсят такава алтернатива”, каза още Георги Свиленски.

На въпрос на водещата защо Левицата не са в това обединение, социалистът отговори: „Защото не са срещу модела ГЕРБ – това, което ни обединява всички нас. Защото Левицата в голяма част от общините на тези местни избори се яви срещу БСП”.

Той репликира водещата: „Заплаха, със сигурност – те не са. Но, всеки, който е излязал от БСП и се е опитал на гърба на БСП да постига политически резултати – политическата му съдба е ясна. В Левицата са обединени от това, че всички те на гърба на БСП са постигнали резултати през годините, след което са напуснали БСП и са се обединили срещу БСП. А с тези, с които направихме обединението – нито един не е напуснал БСП  и не е работил  срещу БСП”, посочи Свиленски.

В коментара си за ситуацията в Столичния общински съвет Свиленски заяви: „Имаме колективно решение, че групата на „БСП за България” в СОС няма да подкрепи Борис Бонев за председател, ние имаме собствен кандидат и това е Диана Тонова”,

По думите му има няколко варианта, като първият е най-възрастният да поеме ръководството на ОбС, докато се формира мнозинство. „Вторият вариант е да започнат пазарлъци, това най-лошият вариант- на тебе тази фирма, на мене онази. Третият вариант е да не правят нищо 3 месеца и след 3 месеца, ако няма заседание, да се отиде на избори. И съм сигурен, че много от общинските съветници като разберат това, много бързо ще си изберат общински председател”, коментира Георги Свиленски.

Именно поради тази причина той призова общинските съветници да подкрепят Диана Тонова, която е подготвен, опитен общински съветник, и след това да се формира мнозинство около приоритетите, за които се водят разговори.

На репликата на водещата на „Още от деня”, че Борис Бонев си бил харесал БСП за подкрепа, Свиленски добави: „Нас всички ни харесват за подкрепа, защото сме предсказуема политическа, предвидима, диалогична  сила – и групата общински съветници, и парламентарната група и партията ни, с нас се работи”.

В отговор на въпрос защо БСП не харесват бюджета за 2024 г., Свиленски се обърна към водещата: „Управляващото мнозинство в комисиите не приема бюджета на собствения си финансов министър, вие питате опозицията защо не му приема бюджета?”, след което се аргументира с факти:

„С колко увеличава пенсиите Асен Василев – с 11 % при инфлация 10 % ? Нека да говорим с факти. Ние искаме втората година майчинство да бъде равна на минималната работна заплата – това го няма в бюджета. Искаме младежите до 26 години да бъдат освободени от данък, искаме необлагаем минимум до прага на бедност, искаме болниците да не са търговски дружества – няма го. В училищата – учениците да учат по 1 учебник – и това го няма. Искаме пенсиите да бъдат актуализирани, а не само индексирани. Има много неща, които не са приети”, посочи социалистът, но добави, че има и неща в социалната политика, които са приети по предложение на БСП като това минималната работна заплата от 1 януари да бъде 933 лв., което социалистите ще подкрепят.

Post Comments:

Вашият коментар