Проф. Гечев: Двойно гражданство за депутати и министри е скандално

admin

„Изразихме мотивите си против промените в Конституцията още при обсъжданията на промените в пленарната зала и парламентарните комисии.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев пред БНТ.

Той изтъкна като особено скандално предложението за двойното гражданство на народни представители и министри, като, по неговите думи, в много страни с много по-рано развита демокрация от България това е абсолютно забранено. „Също така, ние се наричаме народни представители. Ако си гражданин на две държави, кой народ представляваш?“, подчерта социалистът.

Проф. Гечев коментира още, че с направените промени допълнително се политизира българската съдебна система. „Това „натъкмяване“ на управлението на съдебната система на България с политически средства от силните на деня в момента противоречи на всякакви демократични принципи“, категоричен бе той.

Според народния представител е логично да не се разпуска парламентът при служебно управление, за да го контролира, но будят въпроси текстовете за това кой може да бъде избиран за премиер.

„Как ще извадиш гуверньора на БНБ и ще го правиш за 2-3 месеца служебен премиер? Особено при нестабилност в политическата система, да внесеш нестабилност и в банковата система, е много лоша идея. Второ, това е независима институция. Как той ще се върне от премиер обратно да управлява банката? Или председателя на Сметната палата – той контролира правителствата и харчовете, как ще нарушиш баланса и разделението на властите?“, попита проф. Румен Гечев.

Той бе категоричен, че е крайно време да спрат да се допускат такива „екзотични експерименти“ в България.

По думите на проф. Гечев, в бюджета за 2024 г. Асен Василев не предлага нищо ново, което да се различава от бюджетите на ГЕРБ. „Той продължава да бъде значително по-малка част от БВП в сравнение с практиката на ЕС, средствата за образование и наука са в пъти по-малко от нашите партньори. Без образование и без наука ние няма как да настигнем и румънците, които харчат три пъти повече от нас“, изтъкна той.

И припомни, че решенията за увеличенията на минималната работна заплата, на заплатите на учителите и  за рекордния бюджет за социална дейност са били взети в миналия парламент и правителство с участието на БСП. 

„Ние настоявахме и ние убедихме тогавашните ни партньори за това. Затова в бюджета подкрепихме увеличаването на всички социални разходи, включително и пенсионните, но те не са достатъчно. Ние не приемаме философията на този бюджет, тъй като не отговаря на европейския подход за бюджетиране“, каза още проф. Румен Гечев.

Post Comments:

Вашият коментар