Проф. Гечев: ГЕРБ и ДПС до последно изтискваха като лимон ПП и ДБ, за да поделят парите от бюджета

admin

БСП настоя лекарствата в частните и държавни болници да се доставят на една цена – сглобката отказа, ние няма да подкрепим бюджет против интересите на хората, заяви социалистът

„Отхвърлят данъчните закони в комисиите – после в зала ги гласуват. Водещата бюджетна комисия не ги приема, икономическа не ги приема, но накрая в пленарна зала хората си гласуват. На пръв поглед противоречи на здравия разум. Но мисля, че всички българи разбраха, че става дума за договорки – ГЕРБ и ДПС до последно като лимон изтискваха ПП-ДБ, за да постигнат своето при разпределение на средствата в бъдещия бюджет. Но, това са техните интереси и те нямат нищо общо с интересите на българските граждани, на българския бизнес”. Това заяви народният представител от „БСП за България” проф. Румен Гечев в ефира на „Евроком” в коментара си за бюджета за 2024 година.

„Ако се сбъднат тези числа, които са заложени в бюджета – той би бил  приемлив от гледна точка на това, че горе-долу осигурява една мижава, на ниско ниво стабилност на икономиката. Но, оттук започват големите проблеми – показателите са силно надценени от гледна точка на приходите”, заяви проф. Гечев.

На първо място той посочи аргумента, че Европа се намира в тежко положение, което се влошава според статистическите данни на Евростат. „Най-силната икономика в Европа – германската, е в тежко положение, твърдят, че са пред икономически колапс, тъй като отделни сектори на индустрията имат повече от 15-20 % срив на производството. И основната причина е гламавата политика на ЕК със съдействието на правителството на Германия, да се откажат от евтините руски енергийни източници”, коментира народният представител от БСП.

Проф. Гечев бе категоричен: „ И въпросът не опира до германците, когато коментираме нашия бюджет. Въпросът е, че тъй като това е ключовата икономика на ЕС – германската, тя ще завлече и всички европейски страни. По тази причина това, което от правителството са заложили за растеж, който да достигне и мине 3 % в следващите 2-3 години, най-вероятно няма да се случи. Поради факта, че европейската среда и икономическа обстановка, в която се намираме, няма да го позволи”, подчерта социалистът.

„На второ място, в разчетите си управляващите допускат в следващите 2024, 2025, 2026 година стабилност в цените на петрола и прогнозата той да остане на нива от около 83-84 долара на барел. Аз чета всякакви световни анализи по този въпрос и никой не се наема с такова твърдение. Защото има геополитически фактори, в това число и това, което се случва в Близкия изток, не подлежат на такава прогноза. По отношение на стабилността на еврото към долара – прогнозите са също толкова съмнителни и оптимистични”, посочи още в анализа си проф. Румен Гечев. 

По думите му, формално погледнато, управляващите предлагат увеличение на заплатите на учители, на заплатите в администрацията, леко увеличение на пенсиите. „Тези увеличения средно са около 10 %, което ще рече, че даже и да бъдат реализирани, в най-добрия случай ще успеят само да компенсират инфлацията”, добави той.

„Няма нови политики в бюджета за 2024 г, които да променят негативните тенденции – това казваме от БСП. Излиза, че ще продължаваме да наливаме в бездънната каса на НЗОК с още 1 милиард лева. Докога ние ще наливаме, някои директори на болници се превръщат в дружества за продажба на имоти, с по 10 апартамента в Гърция и в България. В същото време млади лекари, медицински сестри, персонал в болниците стоят на ниски заплати. Да оставим заплатите на директорите – ефективността на здравеопазването е под съмнение и това го виждаме всички българи”, посочи проф. Румен Гечев и зададе въпроса:

„Защо управляващите не подкрепиха предложението на БСП лекарствата да бъдат плащани от Здравно-осигурителната каса по цени, по които лекарствата се доставят и от държавните болници. Не позволиха, оставиха частните болници да си пишат цени на лекарствата, които в много случаи са в пъти по-високи. Натиснаха червения бутон, когато предложихме всички лекарства да се доставят при обществена поръчка и еднакви цени. Не е трудно да се досетим, че някой е почерпил много обилно тези депутати, които натиснаха червения бутон и техните ръководители. Това е гласуване против интересите на българския народ и на бюджета”, заяви народният представител от БСП.

Проф. Гечев заяви следващата критика на БСП: „Тъй като приходите намаляха с 2 млрд. лв. заради плахия, неуместен и напълно сбъркан опит с транзитните такси – решение извън законите на европейските правила, сега тези 2 млрд. лв. ще ги компенсират като намалят капиталовите разходи в бюджета от 12 на 10 млрд. лв. При положение, че в същата бюджетна прогноза Асен Василев пише, че са намалели и частните инвестиции с 9 %. Управляващите намаляват и публичните инвестиции. И казват, че ще имаме висок растеж. Това е загадка за световната икономическа теория”, реагира социалистът.

В разговора за дерогацията проф. Румен Гечев посочи: „В БСП вече го казахме – с таксата за пренос на руски газ не наказвате Русия, наказвате потребителите, наказвате българските граждани. Пълна лъжа е, че тази такса е насочена срещу Русия”.

Проф. Гечев подчерта в анализа си, че в сравнително кратки срокове Русия успяла да прехвърли износа на природен газ и на петрол към Индия, Китай, Индокитай, изграждат се нови трасета, подписват се нови договори. „Това за Европа е много рисково, тъй като веднъж обърне ли доставките на Изток, Русия може и да не се върне. Европа може да бъде поставена в тежки условия, тъй като от една страна САЩ нямат капацитет на производството на петрол и природен газ, който да запълни тази празнина. Освен това, те предлагат и природен газ във втечнено състояние, и петрол на значително по-високи цени. Второ, виждате как се развиват нещата в Близкия изток, страните износителки на петрол  или са членове или са подали молба за членство в БРИКС, всички виждаме, че става една преориентация на Близкия изток към Русия и Китай”, коментира народният представител от БСП.

„Лукойл” е фирма ,която е регистрирана в ЕС, тя е международна компания, в нея има акционери от различни страни, основният пакет, твърди се, е на хора, свързани с Русия. Но „Лукойл” има дъщерни фирми и вериги от бензиностанции в 3 щата на САЩ – в Ню Йорк, Ню Джърси и Пенсилвания. „Лукойл” продава и в европейските страни – те имат една доста добра мрежа в Белгия, и буквално на две пресечки от Европарламента също има бензиностанции на „Лукойл”. Имат и пристанище, горе на Северно море, в северната част на Европа – то, за разлика от „Росенец” си работи спокойно, каза в последвалия разговор за рафинерията проф. Гечев и добави:

„Изведнъж обаче се намериха – аз ги наричам майкопродавци, в България, които решиха, че не е постъпило правилно правителството на ЕС – това е Европейската комисия с решението си Унгария и България да не спазват санкциите по ограничението на петрола поради съвсем разумни причини. Защото ЕК  реши да направи изключение – даде възможност на България и на Унгария да продължат да внасят евтин суров петрол от Русия и петролни продукт. Но нашите майкопродавци казаха: Не, вие от ЕК, не сте прави, вие не сте достатъчно русофоби. Ние не искаме нашата страна да ползва евтини енергийни ресурси, ние искаме скъпи ресурси. Ние не искаме като Унгария да внасяме от Русия, ние искаме да караме от Аляска или от Бряг на слоновата кост. Ама е по-скъпо – е, ние сме богата държава”, реагира народният представител от БСП.

„Майкопродавците предлагат под чужда диктовка – сега да отменим дерогацията по-рано – като страна-отличник на НАТО. Въпреки решението на ЕК. Но това да бъде само за суровия петрол от Русия, не за петролните продукти. Ако дерогацията изключи само руския петрол, това значи, че майкопродавците съсипват „Нефтохим” – няма значение кои са акционерите, съсипват десетки хиляди работни места със свързаните фирми и увисваме на внос на бензин, дизел и други горива. Майкопродавците в България не искат да забранятг вноса на готови продукти, те искат да съсипят българската фирма, която внася суровината – петрола”, каза още проф. Гечев.

Той бе категоричен, че такава антибългарска политика и слугинаж в управлението на държавата не е имало в най-новата история на България.

Post Comments:

Вашият коментар