Павел Раличков, кандидат за кмет на Варна от БСП: „Има опасност да останем без лекари имедицински персонал в общинските болници и поликлиники“

admin

Когато говорим за здравеопазване във Варна, трябва да кажа, че има опасност да останем без лекари и медицински персонал в общинските болници и поликлиники. За да не се случи това, на първо място, трябва да бъдат повишени заплатите на медицинските работници в общинските здравни заведения. В момента те са много ниски и дори не достигат нивата от Колективния трудов договор. Това е една от причините в момента във Варна да има липса на 1200 медицински сестри, както и голямо текучество на доктори. И, забележете, те отиват да работят не само в чужбина, а дори се местят в Поморие и Бургас. Много е важно да се направи по-добра организация на неотложните кабинети във Варна, като такъв бъде открит и в квартал „Аспарухово“, докато там се изгради филиал на Спешна помощ, което задължително трябва да се случи. Сред приоритетите ми като кандидат за кмет на Варна е да бъдат разкрити отново зъболекарски кабинети в училищата, да бъде построена нова Инфекциозна болница, тъй като настоящата е морално и реално остаряла, а Белодробната да бъде преместена извън града, в близост до Варна. Смятаме, че вече е време  АГ болница да премине към Медицинския университет. Това ще й осигури по-добро финансиране, по-добра организация и най-важното – ще осигури по-добра и лесна реализация на студентите.

Що се отнася до образованието във Варна. Категорично трябва да бъде намерено решение за преминаване към едносменен режим на обучение в училищата – т.е. едно училище-една сграда. Това е напълно възможно с оптимизация на училищната мрежа и, при нужда, строителство на нови сгради. Само да припомня, че вече два мандата ГЕРБ и Иван Портних обещават да построят нова сграда на Математическата гимназия във Варна, но до този момент тя остава само мираж. По същия начин стои въпросът и с Общинския детски комплекс – вече 8 години обещания за собствена база и отново – нищо! Във Варна има сериозен проблем с местата в детските ясли. Ще работим в тази посока – разкриване на нови яслени групи там, където е възможно и строителство на нови. По повод проблемите в детските градини смятам, че в някои райони на града има недостиг на места. Този проблем трябва да бъде решен час по-скоро. 

Post Comments:

Вашият коментар