Нинова: Тези, които варварски нарязаха паметника трябва да носят наказателна отговорност

admin

За да се съберат – предадоха избирателите си, като се събраха – предадоха България – това е сглобката, заяви лидерът на българските социалисти

Няма да подкрепим промените в Конституцията – да ни управляват хора с двойно гражданство е предателство към националния суверенитет

„Това е четвъртата среща на кметове, общински съветници, председатели на общински съвети, общинските ни структури, депутати, членове на Национален съвет. Целта на тези срещи е освен да се поздравим за резултата, защото го подобрихме – е и да се обединим, и да видим как парламентарна група, кметове, общински съветници да стабилизираме местната власт. Защото в следващите 4 години единствената стабилна власт е местната. Те са избрани и трябва да бъдат стълб на хората. Стълб на сигурност, стабилност и да развиват социална община.“ Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова от Банско на четвъртата поред регионална среща на партията.

Тя коментира, че на тези срещи се обръща основно внимание на бюджета, който в момента се гледа в парламента. „И особено бюджетите на общините, проектите. Ние искаме от нашите кметове доколкото могат да се въздържат от повишаване на местните данъци и такси. Такова беше указанието на централната власт, но да не го правят в тези трудни за хората времената. Да не разпродават земеделската земя, да пазят общинските гори и да развиват социалната община с особена грижа за младите. Ние имаме добри примери, но искаме и новите колеги да ги развият. Например, осигуряване на общински жилища за млади семейства или помощ при раждане на дете, помощ на двойки с репродуктивни проблеми, грижа за пенсионерски клубове. Всичко това е предмет на нашите срещи. И ние връщайки се следващите няколко дни в парламента – трябва да защитим общинските бюджети. Да подкрепим проектите, които са внесли колегите и да получат финансиране, и да развиват местната власт“, добави Нинова.

По думите й социалистите има много от какво да се притесняват в тези бюджети, защото в тях няма никаква политика, а само счетоводство под формата на приход и разход. „Например увеличават се разходите за образование, но няма никаква реформа в неговото качество. Постоянно се наливат пари там и качеството на образование на децата се влошава. Няма дори и опит да се подобри учебното съдържание – например да се направи един учебник по един предмет, за един клас. В здравеопазването още пари, но никаква промяна. Тези, които цял живот са се осигурявали здравно – да не плащат като отидат в болница или болниците да не са търговски дружества. Няма нищо ново – няма промяна, прогрес, няма реформи. Ние сме категорично против. Ще гласуваме за нашите предложения, защото ние направихме алтернативен бюджет между 1-во и 2-ро четене. Ще подкрепим онези неща, които внася Асен Василев и съответстват на нашата социална политика. Например за вдовишките надбавки, минималната заплата от 1 януари да стане 50% от средната. Това са предложения на БСП. За тях ще имат нашата подкрепа“, категорична бе Корнелия Нинова и още веднъж подчерта, че като цяло БСП ще гласуват против цялостния бюджет.

„Въпреки настояването, въпреки председателски съвет на който поканихме представител на областна управа да ни покаже документи и дойде пиара на областната управа, документи няма. Категорично твърдим, защото и ние проверихме , няма необходимите документи за рязането, демонтирането или преместването на паметника. За нас това е варварски акт на убиване на българската история, на заличаване на паметта. И това е дори само един елемент на всичко, което се случва тези години. Защото тази политика продължава и през съдържанието на учебниците за децата, както и през определени „културни“ мероприятия. Липса на памет, заличаване на духа, а сега и посегателството върху паметниците. Подали сме всички необходими сигнали и очакваме обективно разследване. Хората, които направиха това извън закона – трябва да носят наказателна отговорност“, коментира тя за актуалните събития около Паметника на съветската армия, който според социалистите се руши погазвайки и заличавайки историята ни.

Според нея България трябва да влезе в Шенген, защото отдавна е изпълнила всички условия. „За нас не е приемливо, ако ни приемат само по въздух, защото това е унизително за България. Към нито една друга държава не е поставяно такова условие. Само по въздух и без да се знае какво ще стане със сухопътните граници. За българската икономика и за гражданите е по-важен сухопътния Шенген. Само транспортния ни бранш губи близо 100 млн. на година, а като цяло икономиката ни около 1 милиард. Дано да не е за сметка на това да приемаме бежанци. Ако е по въздух и за сметка на това да приемем квота от бежанци от европейски държави е по-добре правителството да не се съгласява. Ако е чисто заради това, че сме си изпълнили условията – бихме приветствали“, обобщи председателят на БСП.

„Ние започнахме това обединение на леви, центристки и патриотични организации. Вече имаме 3 срещи и процеса върви добре. На всяка следваща среща идва по някоя нова партия. На последната среща при обсъждането на конституционните промени дойдоха близо 20 партии поканени от нас. Оптимисти сме и работим в тази посока“, обобщи тя за обединението на партии от левия спектър, което бе инициирано от социалистите.

Нинова коментира и спряното интервю на Петър Волгин с Митрофанова като заяви: „Да говорим принципно. Не може политик да казва кой да бъде на интервю и кой не. Намесата на политиците така пряко е поредното доказателство за посегателството върху свободата на медии и слово. Множество примери се трупат всеки ден за безхаберие, предателства, потъпкване на основни демократични ценности в името на едно: Да оцелеят те .

Тя бе категорична, че ни очаква трудна и сложна нова парламентарна година. „Днес слушах и Борисов как от март ГЕРБ поема властта. Като виждам сега какво правят – се плаша какво ще стане като се върне Борисов през март. Защото това не е нормално управление. Днес представители на сглобката са го нарекли компромис. Не може да наричаш предателството компромис. За да се съберат – предадоха избирателите си. А след като се събраха – предадоха България няколко пъти. Посяга се върху основни демократични ценности. В момента тече конституционната комисия. Предателство към националния суверенитет е да се гласува хора с двойно гражданство да ни управляват. Ето, за такъв тип управление говорим. Компромис се прави в името на доброто на България. Те направиха този компромис за собственото си добро. Кой да се препере, кой да си осигури бъдеще с регулатори следващите 5 години като си ги разпределят на 3. Ние сме категорично против тези промени в Конституцията. Нали са независими тези регулатори, а те слагат политически фигури и ги делят на три. В понеделник започваме и трябва да гледаме бюджета на здравната каса и ДОО. Ние за бюджета ще влезем. Не можем да оставим хората без пари. От вторник се очаква да се гледа конституцията – ще влезем, за да дадем ясно гласа си против и да обясним още веднъж защо. Защото това е предателство на националния интерес. През съдебната реформа се прави овладяване на съда и прокуратурата, както и нейното политизиране“, каза в заключение Корнелия Нинова.

Post Comments:

Вашият коментар