Нинова за конституционните промени: Аматьорство в най-висша степен върху най-висшия закон в държавата

admin

БСП остава единствената опозиция и алтернатива, която ще гласува „против“ всяко едно от направените предложения в Конституцията

Уважаеми български граждани,

Коалиция „БСП за България“ ще участва в дебата по Конституцията и ще изрази категорично, с гласуване, мнението си „против“ по всички предложения.

С това присъствие тук и с активното ни участие, доказваме още веднъж, че сме единствената опозиция и алтернатива на сглобката и на нейните действия. Всяка парламентарна група може да определя самостоятелно поведението си, но това, което правят „Възраждане“ и „Има такъв народ“ е най-малкото любопитно. Ако бойкотират този процес, въпросът е – защо между първо и второ четене са внесли десетки предложения за промяна? Ако някой бойкотира нещо, не прави така. Ние от „БСП за България“ не внесохме нито едно предложение, защото сме принципно и последователно против тези грешни, юридически нескопосани, политически недомислени промени в Конституцията. Държим се последователно и ясно като опозиция и алтернатива. А тези, които бойкотират, днес няма да бъдат тук да защитят собствените си предложения. Като, например, да се запише, че българският лев е националната валута и българският език е официален. Къде сте? Защо правите тези предложения, ако напускате залата?

Уважаеми български граждани,

Конституцията е висша форма на обществен договор и като такава, би трябвало да изисква огромно обществено съгласие. В случая няма и наченки на обществено съгласие. Има над 50 отрицателни становища от професионални гилдии, от неправителствени организации, международни организации, от Венецианската комисия – и нито едно позитивно. Тази Конституция не представлява обществен договор, тя ще взриви съществуващия обществен договор в досегашната Конституция. Оценките за тези предложения са: от „противоконституционни“ до „предателство на националния суверенитет“ – цитирам учени, конституционалисти и професионалисти.

Второ, голямата цел на тези промени години наред беше реформата в съдебната система. Включително всички, които познават съдебната система, работят в нея и биха били засегнати от реформата в нея казват, че те са недомислени, че са противоконституционни и че създадат повече проблеми в съдебната система, отколкото да решават. А по същество промените представляват политическо овладяване на прокуратурата и подчиняването ѝ на политическата воля на управляващото мнозинство.

„Разсипване на прокуратурата“ – цитати, казани от прокурори, включително от изпълняващия длъжността на главен прокурор Сарафов. Тази уж децентрализация не е съдебна реформа за по-добро. Ще довършите окончателно мечтата за справедливост, която има всеки български гражданин по отношение на правораздаването.

Трето, двойното гражданство, което допускате за народни представители, а оттам – и за други висши длъжности в държавата, представлява отказ от национален суверенитет. Питам ви, ако вие сте народни представители с двойно гражданство, кой народ ще защитавате тук, в залата? Това е предателство към националния суверенитет.

Четвърто, между първо и второ четене променихте почти всички текстове от първоначалните предложения. И не защото се съобразихте със забележките на професионалните гилдии или Венецианската комисия – нищо подобно. А защото задълбочихте противоречията между текстовете, противоконституционността на някои текстове – т.е. влошихте качеството на това, което първоначално бяхте променили. Между първо и второ четене от „Възраждане“ и „Има такъв народ“ са направили купища предложения, които нямат нищо общо с предмета, който е заложен на първо четене – ето още един допълнителен хаос, който се внася.

Този парламент няма нито юридически, нито политически, нито морален капацитет, заради доверието, което има, да прави промени в основния закон и да променя обществения договор в България. Подигравате се с основния закон на България, юридически неграмотно и политически несъстоятелно. Това представлява аматьорство в най-висша степен, за съжаление, върху най-висшия закон в държавата. БСП не прави предложения, гласува по всичко „против“ и изразява ясната си позиция с присъствие в зала, гласове и изказвания.

Post Comments:

Вашият коментар