Нинова: Да се разглоби сглобката, която е най-антиевропейското и антидемократично управление

admin

„В политиката математиката е важно нещо, но далеч по-важни са други неща. Опозицията не е безсилна и работата й не е нахалост –  нека хората да знаят истината през гласа на опозицията, нека да имат друга гледна точка. Лошото е, че в момента нещата в България се изкривяват. Това е не просто мнозинство от 160 гласа, това е пълзящ диктат, който гази  основни принципи на държавността – на правовата държава, на справедливостта, на законовия ред”.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Георги Любенов по БНТ днес. И посочи аргументи:

„Опозицията за първи път беше лишена от всякакво представителство като председателство на комисии в Парламента. Регулаторите – готвят се да ги разпределят на 3 квоти, според партиите в сглобката – ГЕРБ, ДПС и ПП. Това също никога не е било. Регулаторите на са политически органи, а са независими, които да регулират почти всички системи в България”, посочи лидерът на БСП.

На въпроса ще се отзове ли БСП, ако получи от управляващите покана за регулагорите, Нинова бе категорична: „Не, на основата на политически пазарлък от типа „хайде, сега тези 3 квоти да ги разделим на 4”. Не, ние доста години се борим срещу такъв тип правене на политика. Но, ще предложим свои кандидати, качествени хора, експерти – не депутати или политици, както те правят дотук. Те доказаха, че овладяват регулаторите политически за следващите години”.

Корнелия Нинова даде следващ пример за овладяването на държавата: „Не стига, че овладяват съдебната, законодателната, но посегнаха и на местната власт, на общините. По силата на правилата на Сдружението на общините БСП има право на един член на УС, който излъчихме в лицето на Първан Дангов – кметът на Дупница. На самото събрание отива човек от ГЕРБ от София, иска почивка, започва да упражнява натиск върху кметовете, издигат Станислав Владимиров от Перник като квота на ГЕРБ, защото той на последните избори се яви като ГЕРБ и си го избират. Така ГЕРБ има две места – опозицията няма. Абсолютно против всякакви правила и закони. Това, че имат 160 гласа ги прави арогантни, те газят всичко – закони, правила. Това е пагубно за България и развитието на демократичните процеси и е връщане назад”, заяви лидерът на българските социалисти.

По думите й напоследък се набляга на това, сякаш вотовете на недоверие са нещо безсмислено, тъй като чисто математически не минават. „Но вотовете на недоверие са огромен парламентарен механизъм за контрол върху властта, за дебат, за истината. И ако има нормално управляващи и опозицията ги постави, би трябвало да се намери решение там, където има слаби места в политиката”, коментира Корнелия Нинова.

Тя обаче посочи един от съществените проблеми на днешното управление: „Ненормалното се представя за норма и се налага като норма. Корупцията се записва в законови текстове и става законна, не може да бъде наказвана. Овладяването на държавата, на всички системи в държавата вече минава през Конституцията – защото изборът на прокурорската квота е политически избор на сглобката. Виждате, това е един друг етап на развитие на паралелната държава и на задкулисието. Досега всичко това ставаше някъде на тъмно, в кабинетите. Сега те го легитимират през закона, което е изключително опасно, защото паралелната държава става легитимирана през законите, става официалната държава. А това е разрушително за всичко, което се опитваме да правим, за да върви България напред”, категорична бе лидерът на БСП.

В отговор на въпроса защо БСП не са подкрепили конституционната жалба на ИТН и „Възраждане”, Нинова посочи: „Заявихме, че се сме готови, не бяхме потърсени – нито да видим мотиви, нито да ги обсъдим, дори едно обаждане –„Ще дадете ли подписи”, както друг път сме работили, не получихме”. Лидерът на БСП припомни, че с ИТН и „Възраждане” социалистите са имали съвместни вотове и жалби: „Този път те решиха да не ни потърсят. Допускам, че са го направили нарочно, за да го използват като повод да удрят по БСП и да кажат: „Ето, те са част от управлението”.

„Тези, които са подвластни на ГЕРБ и гласуват, според това както им каже ГЕРБ – имам предвид „Възраждане”, да ни говорят на нас, които 10 години се борим с модела „ГЕРБ” и Борисов, просто няма да стане. Няма да им го позволим”, реагира Корнелия Нинова и припомни гласуването за лекарствата: „Деси Атанасова да те командва с една химикалка „за” и „против” – „Възраждане” в рамките на 5 минути си смениха мнението. И едни 100 млн. лв. отидоха в корупционни практики. Те да обвиняват БСП, които толкова години се борим с този модел и не се предадохме – това няма да стане”, категорична бе лидерът на БСП.

Тя оспори думите на водещия за идеологическа близост между БСП и „Възраждане”. „Възраждане” са крайно националистическа партия, антиевропейска. От време на време имат някои фашизоидни изблици”, каза Корнелия Нинова и даде пример с недопускането на Явор Божанков на трибуната. „Колкото и различно мнение да има, колкото и грешно да говори, не можеш да не дадеш правото на народен представител да заяви мнението си от парламентарната трибуна”, добави тя.

„А ние сме социалистическа европейска партия, която иска България да бъде в ЕС, работили сме за това, по време на управление на БСП влязохме в ЕС. Но, с промяна в политиката на ЕС, с връщане на принципите на ЕС за равнопоставеност, за справедливост, за общи интереси, за общ пазар, свободно движение на стоки и хора. За такъв ЕС – справедлив и зачитащ интересите на всяка европейска държава, искаме да работим”, заяви лидерът на БСП.

Корнелия Нинова добави факта, че думата патриотизъм присъства във всички програми на БСП и в последвалия разговор за инициираното от БСП обединение – ляво-център-патриотични формации, посочи: „Продължаваме, развива се – на последната ни среща дойдоха две нови формации, сега имаме намерение да го разширим с неправителствени организации”.

Лидерът на БСП посочи важността на европейските избори: „Българските граждани трябва да разберем, че по-голямата част от решенията и политиките, които се отразяват на всеки един от нас, се взимат там. И там трябва да има българи, които защитават националния интерес, българския интерес в рамките на общия ни европейски дом – а не „йесмени” или „йеслейдита”, които се съгласяват с всичко, което другите кажат и решат. В ЕП трябва да отидат хора, които са проевропейски настроени, но искат да се зачита и ще отстояват българския национален интерес в общия европейски дом”, заяви Нинова.

В отговор на въпрос на водещия гледа ли към Европарламента, тя заяви: „Няма да водя листата на БСП за европейски парламент – аз не съм Сергей Станишев”.

Важната тема за Шенген: „Няма ползи. Казаното от правителството и Денков, че това е успех – е празнословие”, категорична бе лидерът на българските социалисти и се аргументира, като посочи факти:

„Най-важната част за България е икономическата, свободното движение на стоки. По въздух и вода осъществяваме 3 % от стокообмена, от които половината е внос, а не износ от България. 97 % е по сухопътна граница. Т.е. ние сме загубили от това частично приемане 97 %. Икономически. Самият министър на икономиката го определи като загуба между 3 и 8 милиарда лева годишно, това е около 3-4 % от БВП на България”, посочи Корнелия Нинова.

По думите й, при положение, че много правителства, много партии с различна идеология са се борили през годините за пълноправно приемане в Шенген, при положение, че всички признават, че България е изпълнила критериите – единствено на България да се поставят такива условия и правителството да клекне – е национално предателство. А от страна на Австрия – унижение и подигравка с българския народ.

„Канцлерът Нехамер, външният министър в последните дни се хвалят с това вето и го отчитат като успех, външният министър казва: С това вето бръкнахме в раната, сигурно имат предвид бежанци, Дъблин и т.н. Защо за сметка на българския народ ще бъркате в раната, която вие отворихте с бежанския въпрос? Защо ще считате българския народ за втора ръка народ? И правителството на България се съгласява на всичко това? Най-антиевропейското правителство и мнозинство, което сме имали, колкото и да се кичи – ние сме проевропейци, а вие сте някакви азиатци”, реагира Корнелия Нинова. 

Post Comments:

Вашият коментар