Корнелия Нинова: Сглобката се провали по големите си цели и обезсмисли съществуването си

admin

Правителството да не се поддава на допълнителни условия за Шенген за прием на бежанци – това ще е поредното предателство, призова лидерът на БСП

„Нито една от целите на сглобката не е изпълнена. Да припомня, че те бяха Шенген – виждате какво се случва. Не се вижда ясна перспектива също за еврозоната. Ясно е, че до края на тази година няма да влезе вторият транш от Плана за възстановяване и устойчивост. Съдебна реформа, която до момента е сведена до смяна на главния прокурор и нищо повече, забуксува съдебната реформа и в Конституцията. Така че нито едно от големите желания, които имаха, не се осъществява, което обезсмисля съществуването на тази сглобка изобщо.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Тази сутрин“ на bTV.

Според нея спорът за бюджета е сведен до 3% дефицит, колко да е дългът, инфлацията, но за социалистите по-съществено е друго – че в този бюджет съществува само счетоводство, а няма никакви политики.

„Дават се повече пари, т.е. количеството се увеличава, но качеството на живот не се променя. Например, дават се повече пари за образование, така е в последните няколко години, но качеството на образованието и резултатите на децата падат. Един от проблемите е, че учебниците са твърде сложни и неподходящи за възрастта на децата. Да се дават пари, но да се направи преглед на учебниците и да се опростят. Или, нашето предложение за един учебник по един предмет за един клас. Да се дават пари, но срещу нещо качествено, а не просто да се наливат пари за още от същото“, посочи Нинова.

По нейните думи БСП ще подкрепи предложенията на Василев и правителството в бюджета, които са добри и повишават доходите, като отбеляза, че част от тях, като това минималната работна заплата да е 50% от средната, са предложения на социалистите.

БСП предлага 15% данък върху свръхпечалбата на банките, подобно на това, което се случи в енергетиката, когато държавата иззе свръхпечалбата на държавните енергийни дружества и с тези пари се подкрепиха икономиката, фирмите, домакинствата и семействата. Банките в Европа плащат далеч по-високи данъци, въвежда се и глобален 15%-ен данък върху печалбата. 

„Това е пътят – данъкът на големите корпорации и финансови институции да се увеличава и тези пари да се инвестират в икономиката и в социални дейности“, подчерта Корнелия Нинова.

Другото предложение на социалистите е да се сложи таван върху таксите на банките, тъй като те постоянно се увеличават.

„Вчера питам Асен Василев за един огромен проблем, който засяга милиони хора – решихме заплатите, стипендиите, социалните плащания да се превеждат по банков път, за да се изсветли икономиката, но хората да не плащат такси по тези сметки. Това решение е от юли, сега сме декември – нито един човек в България няма безплатна сметка“, даде пример Нинова и добави: „Министерството на финансите  и банките си играят с хората, вместо да помогнем на работещите хора и на социално слабите да не плащат такси, помпат още банките с още такси. В същото време има внесен закон, който да реши този проблем, но той стои в парламента неприет. Докато текат разправиите кой какво да вземе от държавата и как да си разпределят порциите, законът стои на трупчета и хората 7 месеца не могат да си открият такива сметки. Важното е какъв ти е приоритетът. На управляващите приоритетът им е да си разпределят държавата, хората не ги интересуват.“

„По-големи антиевропейци от нашенските „евроатлантици“ не съм виждала“, констатира Корнелия Нинова и обясни защо: „Има два въпроса в енергетиката, по които те вземат не само антибългарска позиция, но и антиевропейска. Да вземем таксата за пренос на газ, която въведоха в  желанието си да накажат Русия и да вземат 2 млрд. оттам. Какво им казахме ние: ще фалирате „Булгартрансгаз“ – към момента то натрупа загуби от над 200 млн.; второ – няма да ви платят руснаците тези 2 млрд., даже могат да ни съдят и да плати целият български народ; европейските ни партньори няма да приемат това и ще ни блокират за Шенген. Е, факт ли е всичко това, което БСП казахме?“

Тя посочи като втори пример за антибългарско и антиевропейско решение ранната отмяна на дерогацията на руски петрол, която ЕС е разрешил България да ползва до октомври 2024 г. – т.е. тя  е европейска политика.

„Няма експерт, който да не е казал, че така ще се повишат цените на горивата. Добре, защо причиняваш това на народа си?“, попита лидерът на БСП.

Според нея приемането на България в Шенген само по въздух е подигравка, подхвърляне на трохи и унизително. „Трябва да разберат, че ние не сме втора ръка народ. ЕС е на позиция, че отдавна сме изпълнили критериите за Шенген, т.е. това е европейската политика, другото е две държави, които на наш гръб си решават вътрешните проблеми. Освен че сме изпълнили тези ангажименти, към никоя друга европейска държава не са поставяни допълнителни условия. Ако е вярно, че ни поставят условие за прием на бежанци, това е абсурд и българското правителство в никакъв случай да не се поддава. Ако това го приемат, това ще е поредното предателство“, категорична бе Нинова.

„Има няколко основни неща за промените в Конституцията. Нито една от приетите до момента няма да остане същата. Част от предложенията са работа на Велико Народно събрание и атакувани след това в Конституционния съд, ще бъдат обявени за противоконституционни. Част от предложенията са предателство на българския национален суверенитет – да ни управляват хора с двойно гражданство. Националният празник отпадна, Трети март си остава и там нямаме тревоги. По съдебната реформа – те вече променят кардинално сегашните си предложения в посока по-силно политическо влияние и овладяване на прокуратурата“, коментира Нинова.

И констатира, че по конституционните промени има 50 отрицателни становища и нито едно положително. „Аз такъв закон не съм виждала в българския парламент. Къде сте  тръгнали, бе, хора? Нямате капацитет да променяте основния закон на държавата“, категорична бе тя.

Post Comments:

Вашият коментар