Корнелия Нинова: Сглобката имат гласове за мнозинство, но нямат морал

admin

„БСП категорично се обявихме против всички текстове по промените в Конституцията и заявихме ясно своите аргументи. Трябва да се обединим с другите опозиционни групи, защото на нито една от нас не ни стигат гласовете за жалба до Конституционния съд. Ние сме готови за това”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Офанзива” на Nova news.

По думите й дали има противоконституционни текстове – ще каже Конституционния съд, това е единственият орган, който може да се произнесе. Но сред близо 50-те отрицателни становища от всички юридически съсловия – адвокати, прокурори, съдии, неправителствени организации, граждани, има изразени съмнения за противоконституционност на някои от текстовете.

Лидерът на БСП изрази категоричната позиция на социалистите, че допускането на двойно гражданство е риск за националната сигурност и предателство към националния суверенитет.

„Аз съм сигурна, че 2/3 от тези, които натиснаха копчето за тази промяна в Конституцията не са чели Закона за българското гражданство”, заяви Корнелия Нинова и даде конкретни примери:

„Представете си, че бежанец, който има 3-годишно разрешение за постоянно пребиваване в България, се кандидатира и бъде избран за народен представител или стане министър. Този човек по право, без да бъде проучван, без да се търси произход, ангажименти към някакви организации получава достъп до класифицирана информация от най-висока степен – „строго секретно”. Чували сме, че в бежанските групи може да има някои инфилтрирани терористични ядки и т.н. Това е теоретично, но може да стане – този човек става народен представител, става министър, да речем, на отбраната и има достъп до най-висока степен на секретна информация за българската национална сигурност. Този човек участва в Консултативен съвет по национална сигурност при президента – ако бъде свикан, защото президентът не го свиква вече 2 години противозаконно. Това крие риск за националната сигурност, такива хора да проникнат в системата, да имат достъп до информация и да злоупотребяват с нея”, заяви лидерът на БСП.

Като втори възможен вариант тя очерта възможността чужденец, който се жени за българка. „При 3-годишен брак, дори и след като се разведе, той е и български гражданин, и гражданин, примерно, на Афганистан, Сирия, Бангладеш. Той също може да се кандидатира. И при това тези хора ще се ползват с имунитет, защото са народни представители. Значи, той е с имунитет, не е проучван изобщо кой е, има достъп до най-високата степен на класифицирана информация, участва във всички събирания на органи, служби, получава тази информация – каква е гаранцията, че няма да злоупотреби? Представете си, че двете държави, на които той е гражданин, влязат в някакъв конфликт, дори военен. На кого ще служи този човек, българският интерес ли ще защитава? Категорично сме против това и смятаме наистина, че е огромен риск за националната сигурност, предателство към националния суверенитет”, заяви Корнелия Нинова.

В отговор на въпрос на водещия за различните мнения на президента Радев за двойното гражданство, лидерът на БСП посочи: „Президентът не си е променил мнението. Той просто има две мнения по важни въпроси, в зависимост от това, къде и пред кого говори”.

И аргументира думите си с няколко примера: „На срещата на върха на НАТО в Мюнхен през 2022 г., се взе решение, че Русия е най-голямата заплаха за Европа, че е терористична държава, че ще се отпуснат 20 милиарда допълнително. Той се съгласи. В България каза, че Крим е руски. Значи, пред партньорите – едно, за българския народ – друго”.

„Тук в България каза, че интересите на българския народ и благосъстоянието са му най-важни, по-важни от чуждите интереси и т.н. А навън подписа договора за новите Ф-16. Каза, че ще се бори с корупцията – служебният кабинет подписа най-корупционния договор за последните години – договорът с „Боташ”, даде още примера лидерът на социалистите.

Нинова се аргументира и с примери от последните събития: 3 март и Паметника на Съветската армия: „Много се спори за това кой е дал старт, как е тръгнал демонтажа на паметника – служебният кабинет на Радев дава старт на тази процедура”, заяви тя и показа документ от Министерството на културата – становище на НИНКН от 30 март 2023 г. по времето на служебния кабинет. „В него пише: Паметникът на Съветската армия не елемент от недвижими културни ценности, не притежава статут на военен паметник, не е културна ценност по смисъла на закона. Един вид – не е военен, не е културна ценност, действайте. А сега президентът Радев казва на българите, че с демонтажа на паметника разчленявали историята”, коментира лидерът на БСП.

Тя даде пример за разминаване в действията и с 3 март: „Щяха да правят референдум 3 март да остане национален празник, събираха подписи. Председателят на Стратегическия съвет Александър Маринов каза, че са събрали 500 хил. подписа, вчера обявиха, че имат над 200 хил. Но вчера се отказаха да внасят подписите за насрочване на референдум. Защо се отказаха? Нямали доверие в Парламента. Като тръгнаха да събират подписите – беше същият Парламент. Как тогава имаха доверие?”, реагира Нинова.

Според нея става въпрос за друго. „Отново манипулираха хората, че ше се борят за 3 март – сега се отказаха, а подписите, вече дават анонс, ще ги използват за новата партия на президента. Злоупотребиха и с най-скъпото на българина – родолюбието. Събраха им подписите на хората, не  ги внесоха за референдум, ще правят партия”, посочи Нинова.

„Дадох няколко конкретни примера за поведението на президента, който според аудиторията, според мястото, според партньорите – взема двете различни позиции, за да се хареса и на двете страни. Но не може целият ти политически живот да минава в такова раздвоение – да си мислиш, че можеш да лъжеш и едните, и другите”,  посочи лидерът на БСП.

На въпрос на водещия съжалява ли за издигането му за президент, Нинова отговори: „Не бих го направила отново. Особено първият мандат, който той до много голяма степен дължи на мен лично. Като издигане на кандидатурата, разбира се – българският народ го избра. Но аз тогава си заложих и главата, и авторитет, всичко. Не бих го направила сега, виждайки как действа”, призна Нинова.

За цитата си, че президентът Радев „къса парче по парче от БСП”, тя каза: „Позовавам се на случилото се досега и на това, че при всичките му опити да прави партии действаше по този начин – и „Левицата”, и подкрепата му за „Изправи се БГ”. Да, късаха от БСП. Мисля, че ще продължи. На местните избори издигна свои кандидати за кметове, които също се вклиниха в нашите структури”.

Лидерът на БСП уточни, че по принцип няма нищо лошо да се правят нови партии, но на един президент това не му е работата. „Ако иска нова партия – да я оглави, да напусне президентството и да печели избори. Да си направи платформа, структури, да излязат пред хората. Но да влизаш постоянно в чуждото поле? Да – в наши структури влизат, да – късат от нас, да – убеждават хора, предлагат постове и т.н. И това ни се случва не за пръв път”, не скри лидерът на БСП.

В същото време обаче лидерът на БСП категорично заяви защо социалистите са гласували против предложените в Конституцията промени, ограничаващи правомощията на президента: „Защото сме обективни и принципни хора. Така, както се опитах да бъда обективна в оценката за действията му и разминаването между думи и дела, така искам да сме обективни и сега. Служебните кабинети на президента Радев очевидно минаха границата на това, което е предписано в Конституцията за служебен кабинет – само да правят избори. Те подписваха дългосрочни договори за 30 години – договорът с Боташ, за Ф-16, уволниха 7 хиляди души за няколко месеца. Това не е работа на служебен кабинет. Т.е. имаме повод да мислим как да се конкретизират задълженията на служебните кабинети, независимо дали е Радев, Петков, Драганов, но принципно”, заяви в разговора за промените в Конституцията Нинова.

И бе категорична: „Това, което направиха обаче не решава този проблем – може би е насочено лично към президента, или нещо друго, но не решава проблема по същество. Част от списъка, който е изброен, за да може президента да избира министър-председател за служебния кабинет, може би е противоконституционен, това ще каже КС. Но, не е важно кой ще е министър-председателят, важно е какво ще прави. Какво значение има, че ще се избира от някакъв списък, ако този министър-председател продължи административни чистки от горе до долу, подписване на корупционни договори, подписване на дългосрочни договори, които ангажират България без този кабинет да има парламентарна подкрепа”, заяви Нинова.

По думите й е трябвало да се регламентират правомощията на служебния кабинет, който и да е президента.  „Днес ще е Румен Радев, утре някой друг. Това става със специален закон, да се каже – не може да подписва дългосрочни договори, които ангажират България примерно, повече от една година, не може да уволнява хора до определени нива – т.е. това, което системата показа, че служебният кабинет злоупотреби, това да се ограничи, а не списък с имена, някои от които са и под въпрос. Това не е истинска реформа”, категорична бе лидерът на БСП.

„Овладяха прокуратурата през политически назначения в бъдеще. Достатъчното хора, които да взимат решенията в Прокурорския съвет, ще бъдат под политически контрол. И затова по този текст гласувахме против. И е малко цинично да наричат това обществена квота, след като ще си я разпределят ДПС, ГЕРБ и ПП-ДБ”, коментира Нинова.

„Христо Иванов манипулира – те и сега имат 2/3 , при това публично обявиха някои от лидерите, че ще си разпределят квотите в регулаторите на три и че там трябва да има политически лица, а не независими експерти, което е абсурд. Тези регулатори са независими, априори, те са създадени да контролират. А те слагат политкомисари, при това ще ги разделят на три”, реагира Нинова.

Тя бе категорична, че това е много сериозно като процес: „Те така овладяват регулаторите за следващите 5 години, дори това правителство да падне – дори тези хора да си отидат, 5 години са в ръцете им тези регулатори. Затова сигнализирахме европейските посланици и ще продължим следващата стъпка – към европейски институции, защото това е сериозно посегателство върху независима, правова и демократична държава. Това вече е голям въпрос за държавността и за устоите на правовата държава”, заяви лидерът на БСП.

В коментара си за бюджета Корнелия Нинова бе категорична, че този бюджет не предлага нищо ново. „Изсипват се още пари и не се прави никаква промяна в системите”, посочи тя и даде примери: „Още един милиард отгоре за здравеопазване, но нищо ново като промяна за хората, ще трябва да си доплащат, дори и здравно осигурени. Ние искахме те да не доплащат нищо. Пак болниците са търговски дружества, ние искахме да не са. Никаква промяна, която да доведе до по-добро здравеопазване за човека”, заяви Нинова.

По думите й същото е и в образованието – още пари, но по 10 учебници, вътре в тях изтрита българската история, не се учат български класици. „Отпуска пари, но с промяна в системата, която да доведе до по-добро възпитание на децата и по-добро качество на образованието”, посочи Нинова.

Тя подчерта, че БСП са подкрепили част от социалните предложения на Асен Василев в бюджета: „Но да припомня, че това е социалната програма на БСП. Помните, че в миналия Парламент предлагахме 48 пъти минималната заплата да стане 50 % от средната. Най-накрая го приеха. Помощта за ученици 1,2 3, 4 и 8 клас – е предложение на БСП. Увеличението на детски – също. В интерес на обективността – Василев заслужава подкрепа тук, това е нашата програма”, заключи Нинова.

Тя даде слаба оценка на правителството, защото целите, който управляващите сами си поставят – не се изпълняват.

В коментара за предстоящата ротация, Нинова посочи: „От участниците в сглобката чуваме различни неща – например, че като дойде ГЕРБ и Мария Габриел, трябва да се сменят и министрите. От друга страна ПП-ДБ казват – а не, не , не ни е това уговорката. Сменя се само премиерът, министрите остават. Не знаем какво ще се случи, но във всички случаи това ще бъде едно ново сътресение за държавата. Отново ще се хванат за гушите кой министър да бъде сменен, кой министър на кого е, виждате какво става с министъра на вътрешните работи, на спорта, на земеделието и сега, постоянно се карат кой чий е, искат оставки. Това ще е сътресение за държавата, защото какво означава това на практика? Означава Денков да подаде оставка на правителството, Парламентът да гласува, да се излъчи премиер, който да се гласува, Мария Габриел да предложи ново правителство. Представяте ли си как ще тече този разговор в сглобката, които цялото си съществуване дотук са посветили на това да се разправят помежду си как да си разпределят порциите във властта. Това ще е и политическо, и парламентарно, и всякакво сътресение в държавата”, коментира Корнелия Нинова.

Относно срещите, които ръководството на БСП проведе в страната, тя заяви: „Обиколихме цялата страна, за да си поздравим хората за успеха на местните избори и да помагаме. Срещите ни са прагматични, не са ориентирани към нови избори, а за това какво да прави местната власт в следващата година, защото искаме нашите кметове да са образец за социална община , за община, в която не се краде, да засилят своите отговорности и бъдат близо до хората”, заяви лидерът на социалистите.

В отговор на въпрос на водещия за предстоящите евроизбори и номинациите в БСП, Нинова посочи, че този процес при социалистите е ясно разписан. Тя обаче репликира Любо Огнянов, че сегашните евродепутати не просто са опозиция на ръководството, а са хора, гласували против решенията на колективните органи на партията. „Те подкрепиха Истанбулската конвенция, санкциите срещу Русия и т.н,, въпреки решенията на колективните органи на партията, не на Корнелия Нинова. Това е същественото в една политика – когато си евродепутат и представляваш една партия, хора, които са те изпратили там, гласували с за теб, не можеш да вървиш постоянно срещу решенията на партията”, реагира тя.

За обединението, което БСП инициира в ляво-центристкия и патриотичен сектор, лидерът на социалистите каза: „Правим това, защото е ясно, че нито една партия днес не може да си реализира сама програмата, защото БСП остана единствената опозиция, алтернатива на това, което се случва в момента. ПП-ДБ предадоха протеста, събраха се с тези, срещу които уж се бориха да сменят модела Борисов. Да, сега имат 160 гласа, имат бройката, но нямат морала. Бройка днес я имаш, утре я нямаш, морал като нямаш  – остава за цял живот. БСП останахме категорична опозиция, алтернативата, искаме да съберем около тази алтернатива, хора които мислят като нас, да бъдем повече, да печелим избори, за да можем да реализираме нашата програма, а не тази, която в момента се случва”, заключи Корнелия Нинова.

Post Comments:

Вашият коментар