Ирена Анастасова: Образованието ще остане недофинансирано с новия бюджет

admin

Когато един народ няма памет какво се е случило в историята, много лесно може да го повтори, каза народният представител от БСП за опазването на паметниците ни

„С този бюджет образованието ще остане недофинансирано, защото се слиза от 4.5% на 4.1% от БВП за образование. Стремежът е да достигнем 5% от БВП, което е средното за Европа, но ние слизаме надолу – от 4,5% на 4,1% . Да, има заделени средства за увеличаване на учителските заплати и за храна на децата в детските градини, но имаме недофинансиране във висшето образование.“ Това заяви заместник-председателят на БСП Ирена Анастасова в ефира на БНТ.

По нейните думи има проблеми в заплащането на педагогическия персонал в детските градини. Въпреки че вчера Асен Василев увери, че са отпуснати 16 милиона – реално необходимите са 18 милиона. И там има недофинансиране. Оставам с впечатлението, че за всички се дава по-малко и нека видим какво ще се случи първото тримесечие 2024 г., защото съм убедена, че с тези средства ние отново няма да достигнем 125% от средната работна заплата за страната за учителските заплати“, каза още Анастасова.

Тя бе категорична, че трябва да се гони 5% от БВП за образование, но със съответните реформи. „Когато даваме пари за образование – ние трябва да знаем за какво го правим. Най-големият проблем в момента е качеството. Основната причина за този срив са отвратителните учебни програми и съдържание. Ние отказваме децата от училище още в начален етап. Трябва да се намери воля тези неща да се случат – промяна на учебното съдържание и програми, промяната на методиката“, посочи народният представител от „БСП за България“.

„Сляпата опозиция мълчи или излиза от залата. Ние бяхме в залата и нашата позиция „против“ се чу. Когато се променя основния закон на държавата, трябва да се чуят аргументите на опозицията“, каза Анастасова за конституционните промени.

Според нея много от тези промени ще паднат в Конституционния съд. „Няма как в нашата Конституция да казваме, че всеки българин с двойно гражданство може да бъде народен представител или министър. Това е в ущърб на националните ни интереси и националната ни сигурност“, подчерта тя.

„Историята не може да бъде подменена, независимо какви факти в историята си имаме – героични или тежки. Когато нямаме памет за това, което се е случило, много лесно можем да го повторим“, каза още Ирена Анастасова. Тя припомни, че според решението на съда рушенето на Паметника на Съветската армия е незаконно, а в него се посочва, че не се знае къде ще се премести паметникът, какъв ремонт ще му бъде извършен.

Post Comments:

Вашият коментар