Иван Ченчев: Да се провери дали обследването на Паметника на Съветската армия е експертно или политическо

admin

„Още, когато стана ясно, че ще има обследване на Паметника на Съветската армия, не се съмнявах какъв ще е изхода, че изведнъж този паметник ще се окаже „опасен“. Със сигурност има и други монументи, които са на същите години и не се прави на тях обследване. Нормално е да има обжалване, за да се види дали наистина това обследване е експертно или политическо.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Иван Ченчев в предаването „Твоят ден“ на NOVA News.

Той обърна внимание на двойствеността на управляващите  по отношение на бюджета – в повечето от 24-те парламентарни комисии той е отхвърлен, представители на ГЕРБ го критикуват в зала, но в крайна сметка се приема.

„Ние се превръщаме в държава на протеста, съвсем справедливо“, констатира Ченчев, визирайки множеството протести в страната на държавни служители.

„Като започнем оттам, че не беше внесен дълго време бюджет, закъсня и последващата актуализация, всичко това доведе до неиндексирани възнаграждения в много сектори“, обясни депутатът. Той посочи, че същото се случва и с културата, където, по неговите думи, положението е катастрофално.

„Културата и спортът са традиционно най-недофинансираните сектори, а подходът към тях не се променя. Културните дейци справедливо протестират, защото тези средства са им необходими. Министърът на финансите склони на допълнителни 68 млн. лв. за сектора. Радващото е, че те ще стигнат за индексация на заплатите и донякъде за проекти, но инвестицията в културата я няма“, каза още социалистът.

Той даде пример за такава инвестиция с Природонаучния музей в Пловдив, за който общината е отпуснала 6 млн. лв. за нова модерна сграда и приходите на музея веднага скачат от 18 хил. лв. на 620 хил. лв. 

Иван Ченчев подчерта, че БСП ще направи редица предложения между първо и второ четене на бюджета, като безплатни лекарства за деца до 14-годишна възраст, увеличение на майчинските, повече пари за процедури за семейства с репродуктивни проблеми.

Post Comments:

Вашият коментар