Иван Ченчев: БСП поставяме като водеща борбата с демографската криза – пазарлъци за постове ние не гоним

admin

Социалистът към „Възраждане”: Промените в Конституцията са сериозен въпрос, няма как да се подпишем под нещо, което не сме виждали

„Най-трагичното, защото тук говорим за трагично управление на държавата, е това, че никой от сглобката дори и не мисли да прави политики в полза на хората, в полза на обществото, в интерес на държавата. Те се занимават единствено и само с пазарлъци и разпределение на постовете. И за съжаление, вместо да гледат напред, гледат на управлението като игра на белот, в която днес да хванат последно десет”.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Иван Ченчев в предаването „Делници” на Евроком.

„Сега на ред са регулаторите, които трябва да бъдат независими. А те стигнаха дотам в нахалството си публично да обявят, че ще разпределят регулаторите на партийно-квотен принцип, което вече прави регулаторите зависими”, каза Иван Ченчев и добави: „Пазарлъците за постове и позиции направиха това политиката да стане мръсна дума. А тя трябва да бъде насочена към хората”.  

Иван Ченчев бе категоричен, че целите на БСП са да се правят политики – не да се гонят постове и позиции и това социалистите са доказали с последователната си политика досега.

Акцент в работата на БСП ще е демографският проблем – това е отдавна известна катастрофа за България. „Готови сме с политики за борба с демографската криза, имаме конкретни предложения. Ние и досега имахме, но от сглобката, за съжаление, не приемат Народното събрание като законодателен орган, който да предлага решения чрез добри закони, а като една фирма, в която всеки трябва да бъде реализиран на някаква позиция, да има някаква власт, за да може по някакъв начин да се облагодетелства”, посочи зам.-председателят на парламентарната група на социалистите.

В разговора за промените в Конституцията, той коментира: „Не само, че нямаше обсъждане по основния закон на държавата, нямаше  нито едно положително становище в целия сектор – конституционалисти, съдии, следователи, прокурори разкритикуваха промените”.

„Никой не ни е търсил. Не знам от „Възраждане” какви пресконференции са давали и какво са заявявали”, заяви Ченчев в отговор на въпрос на водещия Николай Колев и се обърна към него: „Вие бихте ли се подписали под нещо, на което не сте виждали мотивите и не знаете какво пише в тях. Промените в Конституцията са сериозен въпрос. Ако ни бяха потърсили – ние щяхме да подкрепим тази конституционна жалба. Нашата позиция е ясно заявена – ние сме против всички така направени промени. Както всъщност заявиха и всички експерти”, заяви народният представител от „БСП за България”.

Той бе категоричен в позицията си, че когато става дума за Конституция, не трябва да се търсят партийни цели – трябва да се търсят национални цели.

Освен Шенген, която ще остане тема, Ченчев постави и една тема, която е нова за българското общество, но по думите му е крайно опасна. „Това са т.н. нови геномни техники, които се опитват да ни пробутват от Европа. Бях на една кръгла маса само преди два дни, ситуацията е много сериозна и това го заявиха редица експерти и производители. И проблемът не е единствено в етикетирането – това да не пише дали има ГМО, но и в контрола. Ясно трябва да кажем – ние не искаме да тровят нашите деца”, посочи социалистът.

В разговора за проверките във веригите магазини, той посочи: „Това е един справедлив отговор на това, което прави Австрия. Трябва да кажем истината на хората – ние сме пълноправен член на ЕС, изпълнили сме всички критерии. Защо тогава? Ние втора ръка хора ли сме? Защо правителството го очертава като успех, след като не успя да постигне това, което предварително си начерта като задача? Това е провал”, заяви Ченчев.

„Това е замисъл на политическите аматьори в ПП. Нали имаха подготвен екип? Трети месец кметът на София не си е обявил официално този екип”, реагира социалистът в отговор на въпроса за избор на председател на СОС. Той определи позицията на градската организация на БСП като достойна: „БСП не участва в цирка, който се разиграва. Какво прави ГЕРБ в момента? Привидно стои встрани, но за пред публиката. Всъщност, извива ръцете, за да може да влезе в съуправление и сглобка и в София, става дума за разпределение на бюджет от 10 милиарда лева в следващите 4 години”, заяви народният представител от „БСП за България”.

„Това, което се случва в София днес, е това, което се случи и в държавата, когато ПП влязоха в управлението. И ако не беше БСП – да извоюва социалния пакет, който те после в кампанията си присвоиха и откраднаха, близо 23 млрд. лв. нямаше да отидат за подкрепа на хората”, каза oще социалистът и добави: „Когато правиш политики в полза на хората, имаш ясно разписана програма – какво значение има кой ще заеме поста? За тях не е важно дали ще се реализира дадена социална политика – да се преизчислят и увеличат пенсиите, например, а е важно кой ще надделее вътре в сглобката и ще бъде председател на парламента”.

В разговора за паметниците той бе категоричен: „Всеки, който посяга на паметниците, сега, в очите на своите избиратели може и да се окаже временно герой, но в исторически аспект ще бъде политически труп, който ще бъде запомнен само с това. Паметници никъде не се бутат”.

Post Comments:

Вашият коментар