Знамето на Рожен се разкъса

admin

Миналото лято Родопите се сдобиха с пилон на Рожен, където и до днес се вее българското национално знаме. Проектът беше осъществен от  Фондация „Наследство в бъдещето“ под патронажа на президента Румен Радев и с щедрите финансови дарения, осигурени от служебното правителство.  Детайл е, че държавни фирми бяха принуждавани да даряват,  за да се реализират пропагандните цели на президента. 

Идеята беше посрещната с широк обществен дебат и вместо да обедини нацията, успя да прокара поредния повод за разединение и скандали. Съоръжението беше открито тържествено в първия ден на събора „Рожен 2023“ и Радев използва повода за поредното назидателно слово по патриотизъм и родолюбие. Дотук добре –  имаме пилон и знаме. Обаче след като си тръгнаха репортерите и камери, които го снимаха, дойдоха важните въпроси. Кой и с какви пари ще поддържа скъпото съоръжение? Особено през бурните зимни месеци. 

Кой ще следи за безопасността? Според изнесената през лятото информация, пилонът е устойчив на вятър до 180 км/ч, а миналата година ветрове в почти цялата страна бушуваха със 150км/ч и предизвикаха множество щети, а в планините беше още по-страшно. Знамето вече се закъса. От последните медийни публикации по темата за пилон „Рожен“ става ясно, че близкият до Радев Симеон Караколев възнамерявал да свика съвет, за да се реши съдбата на съоръжението през студените месеци. Първо, издигаме пилон, после се чудим какво ще го правим. Общинският съветник от БСП  Иван Френкев зададе официално тези и много други въпроси на кмета на Община Смолян. Междувременно знамето издигнато на пилона „Рожен“ вече се е разкъсало в краищата. Много родопчани предупреждаваха, че това ще се случи след първото влошаване на времето. До края на зимата скъсванията ще се увеличат, атмосферните условия тук са тежки – вятър, сняг, дъжд и слънце не прощават. 

Пилон „Рожен“ беше широко афиширан като повод за гордост и символ на обединение. Абсолютно недопустимо е върху най-високия пилон  в ЕС да се вее скъсано българско знаме. Има едно достойно решение на проблема с поддръжката – като е патрон и инициатор на проекта президента Румен Радев, президентската администрация да бъде ангажирана с подмяна на знамето поне два пъти в годината, или когато е необходимо. Средства в бюджета на Президентството ще се намерят. Ако трябва да намали огромния брой съветници и секретари. Това е достойното решение. Ако ли пък президентът се скрие или дистанцира, това означава, че за пореден път е използвал родолюбието на българина за собствените си цели. Президентът дължи отговори. Разкъсаното знаме  е символ на служебната му власт.

Общински съветници на БСП-Смолян

Post Comments:

Вашият коментар