Драгомир Стойнев: Откакто дойде това управление, България стана нетен вносител на ток

admin

Българската енергия не е скъпа, а просто лошо я управлявате, обърна се към премиера Денков той

За първи път в най-новата история на България през първата седмица на януари страната ни е нетен вносител на електрическа енергия. За това алармира народният представител от „БСП за България“ Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна.

„При положение че ни се обясняваше от сглобката, че имаме прекалено много мощности и че не трябва да се правят нови инвестиции. България стана вносител на електрическа енергия, уважаеми дами и господа! И забележете – не само от Турция, която, за разлика от нас, построи нова ядрена мощност, внасяме от Румъния и най-интересното – от Северна Македония“, подчерта той.

„Българската икономика, която балансираше енергетиката на Балканите и беше най-големият производител през годините, откакто дойде това управление, какво се случва – започваме да внасяме електрическа енергия. Какви са причините и какви действия ще предприемете да не изпадаме отново в подобна срамна ситуация?“, обърна се Драгомир Стойнев към премиера акад. Денков.

Социалистът изрази недоумение от отговора на министър-председателя, че причината е, че българската енергия е скъпа и правителството е предприело стъпки за модернизация на енергетиката, като реагира: „Вашето правителство не е направило абсолютно нищо. Единственото, което направихте е да излъжете българските миньори с едно споразумение от 7 точки, от които не сте изпълнили абсолютно нищо.“

Народният представител предупреди, че в Маришкия басейн се е натрупало напрежение и то много скоро ще експлодира, вероятно през март-април.

„Северна Македония в какво инвестира, че да произвежда по-евтина електрическа енергия, при положение че и те са на въглища? Само че някои инвестират в ядрени мощности, а вие продавате ядрени мощности – това е разликата. Ако правите нещо за след 15-20 години, надали ще го дочакаме. Проблемът е, че по начинът, по който го правите, и това няма да се случи, г-н премиер, Енергията ни не е скъпа, а просто лошо се управлява и грешката е във Вас и във Вашия екип“, категоричен бе Драгомир Стойнев.

Post Comments:

Вашият коментар