Вигенин към Габриел: Какво се случи по Коледа, та променихте позицията си за Шенген и крихте подписаната декларация?

admin

„Съвременната, модерна и ценна за България миграционна политика беше поставена през 2013-2014 г. и благодарение на бързите реакции тогава и на това, което направихме в една много сложна обстановка, ние не допуснахме България да бъде наводнена с бежанци по начина, по който това се случи с някои други страни“.

С тези думи заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от „БСП за България“ Кристиан Вигенин репликира изказване на премиера Николай Денков, преди да зададе въпроса си към външния министър Мария Габриел за действията на правителството по влизането ни в Шенген.

Той заяви категоричната позиция на социалистите, че БСП в нито един момент не е имала колебания за важността на членството на България в Шенген и във всякакви свои позиции – и в управление, и в опозиция, и чрез свои евродепутати, и тук в Парламента, е работила това да се случи. Но да се случи по пълния, важен за България начин.

Народният представител подчерта, че за БСП е важно, независимо от въпросите, оправени по време на блиц контрола днес, да се случи изслушването по въпроса за Шенген в неговата цялост.

„В какво точно влезе България, какви позиции има, правени ли са разчети колко хора ще засегне това членство по въздух и морски граници и какъв ще е ефекта за икономиката?“, обърна се към външния министър Мария Габриел Кристиан Вигенин.

Той постави и въпроса защо управляващите са променили позицията си, след като до последно коментираха, че това не е приемливо, че за България това не е добра опция. „Какво се случи по Коледа, че приехте членството само по въздух и морски граници? На база на какъв анализ променихте една с години следвана политика, в която ние отстоявахме пълно членство с ясното разбиране, че членство с първа крачка без ангажимент за втората, може да ни лиши от тази възможност за години напред?“, обърна се към Мария Габриел зам.- председателят на българския парламент.

Кристиан Вигенин настоя за яснота защо е станало нужно да се подписва тази тристранна декларация, станала повод за много коментари. „От правителството казвате, че опозицията създава страхове, но след като няма нови ангажименти по тази декларация, защо беше нужно тя да бъде подписана? Защо отричахте, че има такава декларация и я крихте до последно, докато тя не беше публикувана на сайта на Съвета, за да я видим оттам?“, отправи още въпроси народният представител от „БСП за България“.

Кристиан Вигенин постави и въпроса кое е наложило първата законодателна инициатива на правителството да бъдат точно промени в Закона за убежищата и бежанците. Той подчерта факта, че в мотивите изрично е написано, че ще има нужда от допълнителен бюджет по отношение на ангажиментите, поети в този закон през Закона за социално подпомагане, за семейните помощи за деца и за правната помощ.

„По самите австрийски данни за първата половина на изминалата година  в Австрия са влезли по-малко мигранти, отколкото са излезли. Така че аргументите на австрийската страна не бих ги нарекъл в никакъв случай солидни. Не разбирам защо се предадохте и унижихте България и българските граждани с решението, което днес ни представяте като успех“, заяви от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България“.

„Продължавам да твърдя, че очевидно ще имаме нужда от едно по-цялостно изслушване, защото не получихме съществен отговор на част от въпросите“, заяви след отговора на външния министър Габриел, Кристиан Вигенин.

Той бе категоричен, че действията на БСП и искането за цялостно изслушване и пълни отговори от страна на правителството са продиктувани от убеждението, че трябва да бъде защитен българския национален интерес, а не просто да се атакува правителството. „Все още не разбираме кое наложи подписването на тази декларация, тъй като и вие, и г-н Денков твърдите, че в нея няма нови ангажименти. На практика има, след като се е наложило тя да бъде подписана“, реагира Вигенин.

Зам.- председателят на НС се обърна към Мария Габриел: „Заявихте, че много съществена подкрепа ще има от ЕК – в тази тристранна декларация са обещани едни утроявания на присъствието на Фронтекс, нови машини, камери и какво ли още не, но в заявлението на комисията, което също е приложено към решението, няма нищо подобно, има едни общи пожелания.“

Той оспори и отговора на Габриел за постигнатото по отношение на сухопътния Шенген: „Няма конкретен ангажимент, че в тази година ще бъде дадена дата.“

„Или комуникационната политика на правителството е трагична, или просто се опитвате да правите и нас, и българските граждани на глупаци. Хубаво е, когато е направена една малка стъпка, да ни го представяте като малка стъпка, а не като грандиозен успех. Ще бъде успех като постигнем всичко“, заключи Вигенин.

Post Comments:

Вашият коментар