Вигенин: Борисов и Денков да кажат защо излъгаха българите и скоростно приеха тежки за страната ни условия с мигрантите

admin

За БСП това е пряк риск за националната сигурност, пряка заплаха за българските граждани, а ползата – нулева. Защото въздушният Шенген е залъгалка за наивници”, заяви зам.-председателят на Народното събрание

Продължават да лъжат – отричат за бежанците, а подготвят спешни промени в Закона за убежищата и бежанците

„Това, което се опитаха да ни представят едва ли не като коледен подарък, се оказа нещо като дар на смъртта. Защото, на час по лъжичка, се оказва, че са поемани ангажименти, които надхвърлят нашите ангажименти по Дъблинския регламент. За нас, в БСП, това е пряк риск за националната сигурност, пряка заплаха за българските граждани, а ползата – нулева. Защото въздушният Шенген е залъгалка за наивници”.

Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от „БСП за България” Кристиан Вигенин в предаването „Лице в лице” по bTV.

Кристиан Вигенин посочи, че вече е публикувано решението, с което България и Румъния стават част от Шенген, по думите му, дори не и полу-Шенген, тъй като  голямата част на това пространство е сухопътната. „Към решението на Съвета се оказа, че има публикувано приложение с две изявления, които стават част от официалния протокол. Едното е съвместно изявление на Австрия, България и Румъния, а другото на Европейската комисия”, каза зам.-председателят на Народното събрание.

Социалистът обърна внимание на два факта: „Първо, има една голяма лъжа – представиха ни я като някакъв ангажимент, че трите страни са се ангажирали да се утрои присъствието на Фронтекс по нашата граница с Турция, че ще има засилено финансиране, с което да се закупят автомобили, дронове, камери. Но, в изявлението на ЕК няма нищо такова. Т.е. ние сме си го обещали това на себе си. Комисията, всъщност, не се ангажира с допълнително финансиране, а най-общо се ангажира, че ще продължи подкрепата. Което е нещо различно. Конкретиката, която правителството първоначално ни сервира, не е потвърдена от Европейската комисия”, посочи Вигенин.

На второ място, той подчерта: „Видяхме едни ангажименти, които може би за Румъния не са чак толкова драматични, но за България, стъпка по стъпка, става ясно, че е сериозен проблем. България се ангажира без ограничения, при ускорена процедура, в рамките на 3 работни дни за получаване на съгласия, да приема всички заявени за връщане обратно влезли и регистрирани у нас мигранти”, посочи зам.-председателят на Народното събрание.

Той цитира официални данни от австрийското правителство само за 2022 г. са заявени 9000, а България е дала съгласие за над 6000. „Не сме видели данните за 2023 г., но вероятно става дума за същите числа”, добави Кристиан Вигенин.

Зам.-председателят на Народното събрание припомни, че Австрия до момента нито веднъж не е заявявала до момента, че има проблем с България. „Това го потвърди и председателят на техния Национален съвет, министри, премиери, те казаха: ние с България нямаме проблеми. Защо българското правителство тогава се ангажира с тези ускорени процедури – без забавяне, в рамките на 3 дни да се получава отговор и да дойдат в България всички, които са заявени без ограничения?”, постави въпроса Кристиан Вигенин.

„Аз допускам, че българското правителство до момента, оценявайки нашия капацитет като държава, която има ограничен ресурс – и финансов, и като центрове, за да приема в подобен мащаб мигранти, вероятно в преговори с австрийската страна е приемала по-малък брой мигранти от този, който се е заявявал. И смятам, че това е правилна политика, защото това го прави всяка една страна”, коментира процесите социалистът.

„Управляващите твърдят, че няма такова нещо. В същото време днес се оказва, че се правят промени в Закона за бежанците, в който интеграцията на бежанци вече ще бъде включена в плановете за интеграция на общините. Това означава, че нашето правителство правилно оценява, че нашите бежански центрове нямат нужния капацитет. Вероятно целта на тази промяна е тези бежанци, които сега Австрия ще иска да ни прати и които сме се ангажирали да приемем, да бъдат пръснати по общините. Кметовете не знаят за тази промяна, една голяма част ще бъдат против всичко това, което се случва”, каза още в ефира на bTV народният представител от „БСП за България” и добави:

„Защо всичко се прави тайно? Защо се прави зад гърба на българските граждани? Защо се прави такъв огромен компромис със сигурността на държавата и на хората? За да може това правителство да отчете, че е влязло дори не с единия крак, а с единия пръст в Шенген”.

Кристиан Вигенин напомни и факта, че освен всичко друго, правителството заобикаля едно решение на Народното събрание от 2018 г.: „БСП го показахме. В него се заявява, че двустранни ангажименти за връщане на мигранти са недопустими, забраняваме да го прави правителството. Без да подписват такова споразумение, на практика с тази декларация, управляващите днес се ангажират. Вместо да излязат, да кажат цялата истина, да представят преговорите, които са водени, всичко това се направи зад гърба на българските граждани. Излъгаха всички ни, включително и в Парламента не беше дадена тази информация”, реагира зам.-председателят на НС.

Кристиан Вигенин припомни, че БСП ще искат да изслушат и Мария Габриел. „Мисля, че не е справедливо само Денков да бъде питан в НС, тъй като част от преговорите, които се водят, са водени от външния министър г-жа Габриел. Все пак ГЕРБ има и председател на Външната комисия в Парламента, ГЕРБ като партия носи отговорност за това, което се случва. И ние ще питаме – кое наложи да се приемат тези утежняващи ангажименти от страна на България за нещо, което няма никакви гаранции, че ще се случи?”, заяви народният представител от „БСП за България”.

„31 март ни казват, ще влезем в Шенген по въздух и вода, и то говорим за морски граници, не за речни, в случая Дунав продължава да бъде извън Шенген. И формулировката в самия текст на съвместното изявление в Австрия звучи така: може би този въпрос ще бъде разгледан отново за членство, някога си, но не сега. Тате ще ми купи колело, но друг път. Това не е сериозно”, реагира социалистът.

„БСП винаги сме били на позицията, че трябва да се влезе едновременно с всички граници. И ако изобщо се коментира възможността за влизане първо с въздушни и морски граници, решението трябва да бъде съпътствано с ясна дата и откога влизат в сила и сухопътните граници. Това, което сега имаме е едно нищо – то трябваше да оправдае съществуването на сглобката, тъй като това беше един от техните приоритети. Но цената ще я платим всички”, категоричен бе Кристиан Вигенин.

В отговор на реплика на водещата за Дъблинския регламент той посочи: „Неслучайно Дъблинският регламент беше в процес на преговори за реформа години наред. През декември предстои да излезе решение, с което той ще бъде отменен, има вече друга правна рамка за регулиране на въпроса с бежанците, тя ще влезе вероятно преди европейските избори. Тази нова рамка не предвижда този тип връщане, което предвиждаше Дъблинския регламент и което беше изключително несправедливо към външните граници”.

„Австрия казва: Дъблинският регламент ще спре да действа след няколко месеца, дотогава ние трябва да разчистим някои от тези мигранти тук, защото не можем да се справим с това. И ние казваме: Чудесно, пратете ни ги обратно, 6000, 9000, само и само да влезем в Шенген. Но, ако това не се случи, в следващите няколко месеца влизат новите правила и Австрия няма да може по този начин да ни ги върне. Е, каква е ползата на България от това бързане?, постави въпроса народният представител от „БСП за България”.

Според Кристиан Вигенин България е трябвало да откаже тази сделка, да настоява за пълно влизане в Шенген и да си отстоява правата. „А ние се молим на Австрия: моля ви се, ще ни падне правителството, ако не влезем в Шенген. Австрийците казват – добре, щом ни се молите, ще свършите това и това. Вместо ние да сме в силната позиция, при положение, че сме изпълнили всички ангажименти от повече от 12 години и ние да поставяме условия на Австрия, Австрия ни поставя тези условия и ние се съгласяваме”, коментира Кристиан Вигенин.

Зам.-председателят на НС даде пример как се действа понякога в ЕС и как това дава резултати: „Когато станаха последните дискусии за Шенген и Унгария каза: ние ще ви наложим вето за Шенген, ако не махнете таксата за пренос на газ. На другия ден нашите я махнаха. Дали пък нямаше въпроси, които ние да поставим на Австрия по същия начин? Защото, ще подчертая отново – Австрия никога не е казвала, че има проблеми с нас, ние сме изпълнили изцяло изискванията и това е признато от самата Австрия. И в същото време ние стоим, молим се, искаме още и още да дадем, за да благоволи някой да признае, че сме изпълнили изискванията”, заяви Кристиан Вигенин.

„Много се говори за това какъв проблем е за Австрия границата ни с Турция, например. Австрия обаче възстанови граничният си контрол с всички свои съседни държави. Е, какъв проблем сме им тогава ние?”, добави социалистът и призова управляващите:

„Да излязат и честно да кажат какво постигнахме – че е едно голямо нищо. Че заради това голямо нищо има тези и тези рискове и да кажат ще ги допуснат ли. Така ще успокоят българските граждани и това ще е честното отношение към тях” заключи Кристиан Вигенин.

Post Comments:

Вашият коментар