Валери Митов: Райският газ да влезе в списъка с наркотичните вещества, да се забрани вносът и продажбата му

admin

Темата с разпространението на райския газ сред децата продължава да е на дневен ред. Той се разпространява свободно както в нощните заведения, така и онлайн, където всеки, който желае може да си купи. Проверките на РЗИ и МВР не дават нужния резултат. Проблемът беше решен за кратко, след като тогавашният министър на икономиката Корнелия Нинова предприе решителни действия чрез масирани проверки от Комисията за защита на потребителите и инициира бързи законодателни промени. Инициативата ѝ срещна подкрепа от всички политически сили. Проблемът бе видимо решен. За съжаление, служебните кабинети на президента Радев и министърът му на икономиката Никола Стоянов странно защо рязко спряха борбата с този бич сред децата. Редовното правителство също не прави нищо по темата. Флакони се търкалят пред училища и по детски площадки. 

Като народен представител от БСП, зададох въпрос към министъра на здравеопазването относно проверките на РЗИ се оказа, че не разполагат с оборудване, с което да установят дали газът е диазотен оксид, тоест райски газ. Единствено ако на даден флакон е обозначен този газ, тогава може да се констатира като нарушение. И от хиляди проверки в цялата страна, има много малък брой актове за нарушение. Така популярните пълнители с райски газ са опасни за здравето, особено при подрастващи и са забранени за продажба.  Очевидно е, че там, където няма политическа воля, се намират извинения.

Въпреки че повечето родители знаят, искам пак да напомня, че райският газ крие много сериозни рискове за здравето на децата и младежите, особено в комбинация с алкохол. Включително бъдещи репродуктивни проблеми. Употребата на този вид стимулант може да предизвика изразено ускоряване на пулса, повишаване на кръвното налягане, което да декомпенсира в екстремно ниско кръвно и понижаване на сърдечните честоти до степен спиране на сърдечна дейност. Сред рисковете са още дефицит на витамин B12 и развиване на психологическа зависимост. За това не можем да си позволим разпространението да продължи.

В края на миналата година във Великобритания се прие притежаването на райски газ да е престъпление. Незабавно трябва да се гласува  в НС пълна забрана за внос и продажба на райски газ! Райският газ трябва да влезе в списъка на наркотичните вещества и да се прилага цялата тежест на закона срещу дилърите и тези, които го използват. Нужни са спешни мерки, защото сме длъжни да опазим младите хора от този наркотик, който залива страната с епидемични размери.

Валери Митов (народен представител от БСП)

Post Comments:

Вашият коментар