БСП с предложения за увеличение на семейните помощи и данъчните облекчения за деца в Бюджет 2024

admin

БСП предлага увеличение на семейните помощи за деца с 10% и облекчаване на достъпа до тях, завишавайки с 10% средномесечните доходи за достъп до детските надбавки.

„България е на челно място в ЕС и на предно място в света по застаряване и намаляване на населението, смъртност сред децата и по всички други показатели, които пряко или косвено се отнасят до демографията. В бюджета няма никакви мерки, само приказки, но демографската криза с приказки не се бори – трябват комплексни действия, които да правят младите хора сигурни, че могат спокойно да раждат и отглеждат деца“, аргументира предложението народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков.

Той се позова на статистика, според която у нас всяко шесто дете на възраст до 6 г. живее в бедност, на второ място в ЕС сме по детска смъртност, а рискът детето да не навърши 5 г. е с 55% по-висок от средното за Съюза – основно заради ниските доходи на родителите си.

„Една държава е силна, социална, отговорна, когато помага адекватно на онези, които не могат да се справят сами с живота“, категоричен бе Гьоков.

Социалистът обясни, че става въпрос за 1 милион български деца, а необходимата сума за увеличението е около 15 млн. лв. месечно.

„След като отхвърлихте необходимите 130 млн. лв., които предложихме за безплатните лекарства за деца до 14-годишна възраст, сега имате нов шанс да подкрепите младите хора. Това предложение е най-значимо за семействата с ниски доходи. Нека ги подкрепим, те очакват тази подкрепа от Народното събрание“, призова той народните представители.

Цялостната визия на БСП за подкрепа на младите семейства с деца чрез Бюджет 2024 се оформя и с предложението за увеличение на размера на данъчното облекчение за деца с 10%.

„Това е една своеобразна компенсация на инфлацията, която е 9,1% и заради нарастването на средноосигурителния доход в България“, уточни Георги Гьоков.

По неговите думи, ако 60 лв. са имали някаква покупателна способност преди една година, в момента тяхната покупателна способност е намаляла сериозно.

„Няма никаква логика това данъчно облекчение да остане на същите нива от миналата. Ако ние искаме наистина да подкрепяме младите семейства, трябва да го индексираме“, посочи Гьоков.

Post Comments:

Вашият коментар