БСП: Служебният кабинет на Радев задължи България да плаща половин милион долара на ден, комисия да разследва

admin

Плащаме милиарди на турската „Боташ“ за газ, който дори не ползваме, алармира Борислав Гуцанов

„Енергийният сектор продължава да бъде в критична точка. В момента „Лукойл Нефтохим“ така сте го притиснали, че е на ръба да продаде своите активи, без да се замисляте дали няма да изпаднем в криза с течните горива, точно както преди време изпаднахме в необмислена ситуация и криза с доставките на газ заради вашата некомпетентност, алчност и слугинаж.“ С тези думи от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов се обърна към управляващото мнозинство.

По неговите думи хаотичното вземане на решения в енергийния сектор, липсата на анализи и некомпетентност са довели до договори, които не защитават държавните интереси и затова БСП настоява за създаването на парламентарна комисия, която да разследва всички енергийни сделки на последните правителства и конкретно на сключения от служебния кабинет на президента Радев договор с турската фирма „Боташ“.

„По този договор България се задължава в следващите 13 години да изплаща такси, независимо дали получаваме или не получаваме количество газ. Към настоящия момент ние плащаме 5 млн. долара такси всеки месец, а от януари ще плащаме по половин милион долара на ден. В момента купуваме газ от гръцки посредници, където също плащаме за пренос и капацитет, но едновременно с това плащаме такса на Турция, която не ползваме“, алармира Гуцанов, добавяйки, че за 13 години България е задължена да плати за сделката над 2 млрд. долара и тези пари са дължими накуп, ако прекрати предсрочно договора.

Социалистът обясни, че в момента държавата потребява под 3 млрд. куб. м газ годишно, но с 1,850 млрд. куб. м от „Боташ“, 1 млрд. куб. м азерски газ и 1 млрд. куб. м газ от Гърция, България заплаща за малко под 4 млрд. куб. м. И подчерта, че този допълнителен 1 млрд. куб. м газ, който не ползваме, ще бъде платен от всеки един български гражданин. 

„Това ли е диверсификацията, която правите – отново руски газ, но в пъти по-скъп?“, обърна се към управляващите Борислав Гуцанов.

Народният представител обърна внимание, че Европейската комисия също е започналa свое разследване на българските дружества „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ заради договора с „Боташ“ и  ако бъде установено нарушение,  върху двете държавни дружества ще бъдат наложени огромни глоби. Гуцанов подчерта и изключително неизгодното условие на договора, според което България не получава достъп до газопреносната мрежа на „Боташ“, а турската страна ще се разпорежда откъде да купим и къде да разтоварваме закупените количества газ.

„Българските граждани имат право да знаят какви са щетите за България, кой им натресе този договор, с какви мотиви и аргументи е подписан, защо не са направени сериозни предварителни анализи и има ли елементи на корупция в него“, категоричен бе Борислав Гуцанов.

„Ако „Булгаргаз“ не бъде компенсирано, от 1 януари цената наистина може да скочи до небесата, но това ще се случи заради ГЕРБ и ПП-ДБ, които гласувахте над 400 млн. лв. в сегашния бюджет за това, но не си изпълнявате този ангажимент, само и само да си закърпите бюджета. Трябва да обясните и как така „Булгаргаз“ вече има -250 млн. в баланса си заради вашето изключително глупаво решение за тази такса, акциз, данък – така и не се разбра какво точно беше“, обърна се към управляващите народният представител от БСП Драгомир Стойнев.

Post Comments:

Вашият коментар