БСП: Сглобката отхвърли европейска практика и сигурен приход в бюджета – отказа данък върху свръхпечалбите на банките

admin

Сглобката отхвърли предложението на „БСП за България“ свръхпечалбата на банките да бъде обложена с данък – европейска практика и сигурен приход в бюджета, пари, които могат да бъдат използвани в подкрепа на българските семейства.

Проф. Румен Гечев направи предложението, като подчерта, че това е европейска практика, която и днес се реализира в редица европейски страни, сред които Чехия, Унгария, Великобритания. „Дискусии се водят в Италия. Испания още през декември 2022 г. наложи допълнителен данък върху свръхпечалбите на банките, заедно със свръхпечалбите в енергийния сектор. Корпоративният данък в Испания е 25 %, 23 % е за малки фирми с оборот под 1 милион евро и 15 % е корпоративният данък за новосъздадени фирми. Така че, 25 % плюс данък върху нетните приходи от лихви 4.8 % – това прави почти 30 % краен данък върху испанските банки“, даде още примери народният представител от „БСП за България“.

По думите на проф. Гечев у нас 80 на сто от активите на банките са поделения и представители на чужди банки. „Те тази година ще генерират нетни приходи от разликата в лихвените равнища по депозитите на български граждани и фирми и кредитите, предоставяни на български граждани и фирми. Очаква се около или над 4 милиарда лева, както и близо 2 милиарда лева по предварителни данни на БНБ да бъдат приходите от комисионни и такси на търговските банки в България“, заяви социалистът.

„Добрата новина, след стрес тестовете и по информация на БНБ, която отговаря за банковата система, е че българските банки се намират в състояние, което е по-добро от средното за ЕС. Българските банки имат капиталова адекватност с 4 -5 % по-висока от изискуемата в ЕС,  покритие на ликвидността, което е значително по-високо от минималното изискване 100 % на ЕС – ние сме над 170 %“, посочи проф. Румен Гечев в коментара си, че налагането на подобен данък няма да се отрази на стабилността на банковата система.

„От БСП предлагаме европейски опит, предлагаме постъпления в размер на близо 600 млн. лв., които ще бъдат гарантирани в българския бюджет, които са създадени от българските фирми, от българските семейства, да се използват за здравеопазване, за развитие на научни изследвания, за реализация на политики в подкрепа на хората“, заяви народният представител от „БСП за България“ по време на дебата преди гласуването.

Post Comments:

Вашият коментар