БСП предлага: 2 млн. лв. в бюджета за възстановяване на Паметника на Съветската армия

admin

След решението на съда, че разрушаването му е незаконно, парите да бъдат възстановени от отговорните лица, поясни Георги Свиленски

БСП предлага допълнителни 2 млн. лв. в бюджета на Министерството на културата за възстановяване и реставриране на Паметника на Съветската армия.

„Когато направихме това предложение, Административният съд не се беше произнесъл, че действията, извършени върху паметника са незаконни. Днес сезирахме и прокуратурата за увреждане на държавно имущество и парите, които са необходими за възстановяване на поруганото имущество, вероятно в бюджета ги няма. Затова се надявам да получим подкрепа за това предложение. Още повече, че след решението на Административния съд, тези пари да бъдат възстановени в държавния бюджет, тъй като на лицата, които са причинили това незаконно действие, ще им бъдат предявени като искове“, аргументира предложението заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски от парламентарната трибуна.

„С подхода, който първоначално беше заложен в сектор „Култура“, имаше крещящо недофинансиране – нещо, което беше осъзнато от управляващите и те решиха да вдигнат рекордно бюджета за култура. Там обаче е важно и как ще се разпределят парите“, заяви заместник-председателят на парламентарната група Иван Ченчев.

БСП предлага 250 хил. лв. за Съюза на българските писатели, които са му крайно необходими за издателската дейност, която извършва.

„Изключително притеснително е, че в последните три бюджетни години са заложени едни и същи смешно малко пари по отношение на теренните разкопки. Те са само 3 млн. лв., а за да имаме функциониращи обекти и напредък в археологическите резервати, трябва да се увеличат с поне 4,5 млн. лв.“, посочи Ченчев.

Той обясни, че в областта на археологията тези средства са изключително необходими и там всички проекти се усвояват от специалистите, за да могат да осъществяват своята дейност. Социалистът изтъкна, че благодарение на тях световната културна ценност Старинен град Несебър бе гласувана от Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО.

„И там трябва да бъде увеличена субсидията“, подчерта Иван Ченчев.

Post Comments:

Вашият коментар