БСП: Въпросът пред сглобката е КОЙ да купи „Лукойл“ и КОЙ да внася петролните продукти – не какво ще правят българските граждани и бизнес

admin

 „В сглобката няма ли да се разберете най-накрая какво искате. Става смешен целият този дебат. Защото, на всички е ясно, че въпросът е един: КОЙ иска да купи „Лукойл“? Кое не е ясно.? И има ли народен представител от сглобката – коалицията на предателството, който да мисли за интересът на българската икономика, за интереса на българските граждани, за това колко ще струва горивото на бензиноколонката или въпросът ви е КОЙ иска да купи „Лукойл?“.

Това заяви народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов по време на дебатите в пленарна зала днес. 

„Не виждам смисъл дали и днес да посочим аргументите – толкова пъти го направихме. ЕК ни даде възможност на България за дерогация до октомври 2024 г. А ние по всякакъв начин слагаме наколенки дали да бъде сега и веднага или от 1 март тази дерогация. От една страна сте евроатлантици, искате да спазвате разпоредбите, свързани с ЕК, техните виждания, а от друга не се съобразявате с тях и дайте сега да се надпреварваме кой е по-по- най“, обърна се към управляващите социалистът.

Гуцанов припомни решението на сглобката за „Росенец“, като определи действията им като странни, а аргументите – за смешни. „Прекратихте концесията, защото едва ли не нямало контрол. А всички знаехте много добре, че има чудесен контрол. През цялото време говорите за „действията на Русия, дестабилизираща положението в Украйна“. А кога ще говорите за действията тук, в България, за това какви решения ще вземете като управляващи за по-доброто развитие на българската икономика, за това семействата да живеят по-добре. А не какво ще направите, така че да не влизали „пари в Кремъл за войната“, посочи народният представител от „БСП за България“.

„Казвате – доставките на петрол можели да бъдат от друго място. Но много добре знаете, че трудно могат да станат от друго място. Или пък, да, може – но на каква цена? От БСП казахме няколко пъти – за да преминават през Босфора танкери над 5 хиляди тона, има друго изискване. Знаете това. Колко струват големите танкери на ден – огромни суми, които ще повлияват на крайната цена на продукта. Знаете и това. Откъде ще дойде този петрол – от другия край на света? Пак ще бъде по-скъп. Правите сравнения с Италия и Германия. Но, знаете, че нещата не стоят по същия начин – Италия е близо Либия, знаете и за отношенията на Германия с руски доставчици“, каза още Гуцанов и отново се обърна към управляващото мнозинство:

„Големият губещ обаче ще са България и българската икономика – заради вашите действия и решения“.

Народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев подчерта изрично веднага след това: „Преди дни комисарката на ЕС дойде в София и каза, че фирмата „Лукойл“ перфектно спазва ограниченията и санкциите, че няма нарушения на нито един закон и че правителството на ЕС няма никакви претенции към Република България и тази фирма. Ще повторя – ЕК няма никакви бележки, но нашите „юнаци“ имат бележки. Те искат да създадат проблеми на България, въпреки категоричното решение на ЕК за дерогация“, посочи социалистът.

„Нашите „юнаци“ говорят за суровия петрол. Но, какво става с петролните продукти от Русия? Защо управляващите не забраняват и петролните продукти. Пак ще кажем защо – защото корабите, ако не идват на пристанището в „Росенец“, ще отидат на пристанищата в Турция. И нашите „юнаци“ ще направят една организирана група с доставчици от Турция на петролни продукти от Русия. Т.е. нашите „юнаци“ искат да затворим фирмата в България, България да не произвежда петролни продукти, а да ги внася от други страни“, подчерта проф. Румен Гечев.

Post Comments:

Вашият коментар