Борислав Гуцанов:На крачка от световен конфликт сме

admin

Най-тревожно е, че България е гласувала „за“ решението на НАТО, при положение че е освобождавана два пъти от руския народ. А в такъв конфликт победители няма.

 След решението на парламентарната асамблея на НАТО в София, рисковете за страната ни и за Европа се увеличават. Това каза водачът на листата на БСП във Варна Борислав Гуцанов пред симпатизанти във Варна.

„ Аз смятам, че това е една от най-срамните страници в българската история, на които сме свидетели днес. По време на Парламентарната асамблея по-голяма част от държавите членки на НАТО взимат решение да могат да се използват предоставените от тях оръжия дълбоко в територията на Русия по цели, които се счита, че са военни цели. Това вече не е ли половин крачка от свеотвен конфликт, от Трета Световна война?“, каза Гуцанов.

Според него, най-тревожна е позицията на България и фактът, че решението се взима от временна, служебна власт.

„И България сме гласували „за“ тази декларация! България, която два пъти е била освобождавана от руския народ! Ние сме тези, които сме съгласни на наша територия да се вземе подобно решение и с двете ръце това служебно правителство гласува, служебен кабинет! То има ли ги тези правомощия? Парламентът произнесъл ли се е по този въпрос? И какво искаме? България да се чете в историята, че от тук е започнал новият военен конфликт, новата световна война ли?  Забравихме ли, че ние бяхме на страната на хитлеристка Германия 41-ва година? Забравихме ли, че има над 60 милиона убити и затова ли бяха разрушавани паметниците? За да няма памет това младо поколение, което в момента е в България? Не знам дали някога светът е бил по-близо да военен конфликт световен, от този момент, в който се намираме“, категоричен беше Гуцанов.

 Той припомни, че България е член на НАТО отново по решение на временен, служебен кабинет – този на Стефан Софиянски. И призова:

„На 9 юни изборът ще бъде между мира и войната и аз умолявам българите да разберат, че това е големият избор. Не става вече за въпрос за една, втора или трета помощ. Не, става въпрос за мира и войната! И аз ви моля, български граждани, разберете че никога положението не е било по-драматично от това, в което ние се намираме в този момент. И нека да не е късно тогава, когато се осъзнае какво се е направило днес, какво се прави през последната една година от тези хора, които ни управляват, коалиция на войната, сглобката или както и да ги наречете“, обобщи социалистът. Той призова да не повтаряме грешките на стара Европа отпреди 80 години. Защото в такъв конфликт победители няма.

Post Comments:

Вашият коментар