Борислав Гуцанов, БСП: България плаща близо половин милион долара на ден заради вредния договор на Радев с Боташ

admin

Плащаме три пъти и половина по-скъп газ заради сглобката, категоричен е социалистът

„Първо – не става въпрос само за втечнен газ. Второто – говорим за 13 годишен договор, който е сключен без да бъдат информирани нито Комисия по енергетика в НС, нито Народното събрание. Този договор е направен по такъв начин, че ние плащаме за преноса по 486 хиляди долара на ден. 15 милиона на месец и ако се откажем от този договор неустойката за България е 2 милиарда долара. Не съм чувал някъде по света да има подобен договор. И освен това по този начин турската държавна компания може да влезе в цялата газопреносна мрежа на страната ни и да стигне до газопреносната мрежа на ЕС. Заради това има и действия от страна на ЕК спрямо този договор. Естествено, че е било по времето на Румен Радев и е подписан договора в рамките на 5 дни, което е абсурдно кратък срок. Но което и правителство да подпише такъв договор – то трябва да бъде разследвано от комисия към НС. Затова се радвам, че вчера за първи път имаше действие в Народното събрание, което даде възможност на опозицията да направим тази комисия.“ Това заяви народният представител от БСП и организационен секретар на партията Борислав Гуцанов в ефира на Нова.

Той обясни, че темата е толкова важна, защото става въпрос за енергийните доставки на България и уточни, че страната ни разхожда под 3 млрд. кубични метра газ. „Имаме само от Боташ 1.85 млрд., азерски газ 1 млрд. и от Гърция още 1 млрд. Тоест имаме над 4 млрд. и цялото това нещо се плаща. Договорът с Боташ е направен така, че дали взимаме цялото количество или не – ние плащаме за преноса. Нека първо да видим защо се е наложило подписването на този договор и кой е направил всичките тези сметки и няма ли накрая да има някой наказан. Не може 34 години да вървим по този път. Затова хората нямат доверие в политическата система. Трябва да се види защо е бил подписан този и всички останали договори. Да се види било ли е необходимо това и какво може да се направи, за да се оптимизира цялата тази система. Това са чисто икономически решения, които ги плаща всеки един от нас. Договорите с Газпром се прекратиха по един много странен начин и ние плащаме три пъти и половина по-скъпа газ. И пак ли няма да има никой наказан за това? Промени го тази срамна сглобка, която управлява държавата. Говореха за диверсификация, а в момента взимаме отново руска газ, но минавайки през Боташ, през Гърция – от което някой си взима комисионните“, допълни социалистът.

„Ние не искаме да участваме в подобен сценарии на разпада на държавата, защото това, което правят тези партии няма нищо общо с държавността. Това е абсурд. Ако това е управление – ние наистина сме държава на абсурда. И колкото по-бързо си отидат от управлението ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС – толкова по-добре за страната. Безспорно е, че трябва да има избори. Кое е по-голямо национално предателство от това, което се случва в енергетиката. Не само за Боташ. Ами за атомната енергетика – може ли да имаш възможност да завършиш Белене за 5 млрд. евро, да се отказваш от нея, да подаряваш атомните реактори и да тръгваш да строиш Козлодуй за 30 милиарда. По една технология, която започна едва сега. Какво е това безобразие? Къде са 5 млрд. евро и къде са 30 милиарда долара по американската технология? Трябва да има избори и нормално управление“, обясни Гуцанов за безобразията на управляващите в сектор енергетика.

По думите му това, което става в отбраната е национално предателство. „Може ли да имаш решение на НС 2018-та за 3 нови системи за въоръжение. Първата е за военновъздушните сили – да се купят нови самолети. Купуват се F16, дават се 2.2 млрд. Вие да сте ги видели тези самолети 5 години по-късно? И то на много по-скъпа от пазарната цена. И заедно с това се купува втора ескадрила и то на по-голяма цена, когато първата не е дошла. Това срамно управление е опасно за държавата трябва да си отиде. Нито един от тези политици не излезе да каже ще бъдат ли по-евтини лекарствата и как да ги направим, а те се обвиняваха от първия ред, че единия краде повече от другия. Във всяка една цивилизована държава тези хора щяха да си отидат веднага, а един такъв министър на отбраната щеше да е арестуван в залата на Народното събрание“, добави депутатът от БСП.

В заключение Борислав Гуцанов бе категоричен, че БСП е направила много сериозни коалиции по места на последните местни избори и социалистите единствени от всички повишават с 47 хиляди гласа за общински съветници. „Всеки един положи своите усилия и труд. И сме партия, която от 57 направихме 72 кмета. ГЕРБ падат с 30 кмета. И затова започнахме да правим това ново ляво обединение и вече стигнахме над 16 партии, които се събираме. Затова този ляв, патриотичен фронт е този, който трябва да измете управлението. Убедени сме, че тази формула ще даде своите резултати“, завърши той.

Post Comments:

Вашият коментар