Александър Симов, БСП: Областната управителка Тодева е скрила заповедта от Министерство на културата, с която се прекратява демонтажа на паметника

admin

„Според мен са 2 или 3 причините да е точно сега момента за паметника. Това правителство няма какво да отчете като дейност за 6-те нещастни месеца. Няма какво да кажат освен патетичните уверения на премиера Денков, че тази коледа щяла да е по-добра от другата. Има няколко политически мотива – възможна е тезата ДБ да опитват да разрушат Паметника на съветската армия в момента, за да спрат всякаква възможност в СОС да бъде направена сглобка или най-малкото управление различно от това, което е на национално ниво. Всичко това е израз на една безпомощност демонстрирана и от управляващото мнозинство. Големият скандал, който се случва днес е това, че има заповед на Министерство на културата за прекратяване на демонтажните дейности. И тази заповед не е представена от областната управителка Тодева на съда. Това е престъпление по служба.“ Това заяви членът на НС на БСП Александър Симов в ефира на Nova News.

Социалистът бе категоричен, че всички дейности по демонтажа на паметника са незаконни и ако има прокуратура тя трябва да се сезира за тях. „Тук имаме политическо внушение във висша форма. Има заповед насочена пряко от правителството към областния управител, а тя не се съобразява с нея и я скрива. Този паметник почита и паметта на всички онези наши сънародници проляли кръвта си срещу нацистката чума в Европа. Някой се опитва да заличи паметта за това, че българите участваха в разгрома на Хитлер. Когато цялото градско дясно забелваше очи от удоволствие, когато строшиха плочата на паметника – след това се оказа, че същия този човек е почитател на Луковмарш. Ако се заровим във всички, които искат да унищожат паметника то рано или късно ще открием про фашистка линия“, уточни той за поведението на онези, които днес рушат паметниците и заличават историята ни.

По думите му от гледна точка на съвременния български социалист смятам, нито един паметник не трябва да бъде бутан. „Защото тези, които ги бутат не предлагат никаква алтернатива за това какво да почитаме на тяхно място. Бутнаха мавзолея и сега там има паркинг. Има няколко места в България, където още има паметници на Ленин. Трябва ли да ги махнем само, защото политическия климат се е сменил? Децата на старата номенклатура ли ще ни спасяват? Излизат от апартаментите дадени от Людмила Живкова из луксозните квартали на София и отиват да пишат евроатлантически есета по страниците на либералната преса. Това са хора, които като утайка изплуват с всяка вълна“, коментира той.

В заключение Александър Симов каза, че БСП няма да подкрепи нито един от текстовете относно промените в Конституцията. „По никакъв начин не е приемливо хора с двойно гражданство да са депутати или да заемат други висши позиции. Имаме мнозинство, което няма легитимност да смени килимите в парламента, камоли да пипа Конституцията. Тези хора използват Конституцията като параван, за да могат да си поделят властта. 2015-та година авторите на промените в Конституцията бяха по екраните, а днес къде са авторите на сегашните промени? Тези идеи са като безпризорни сирачета и само след година ще ревем с горчиви сълзи, ако те минат“, завърши социалистът.

Post Comments:

Вашият коментар